27. siječnja Međunarodni dan sjećanja na holokaust – oslobođen logor Auschwitz

Foto: fah

Dana 27. siječnja obilježava se Međunarodni dan sjećanja na Holokaust jer je tog dana 1945. godine sovjetska Crvena armija oslobodila zatočenike logora Auschwitz. Nekoliko je mjeseci prije toga Heinrich Himmler, kako su se sovjeti približavali, naredio uništenje krematorija u kojima su spaljivana trupla. Plinske komore također su uništene i to navodno u siječnju 1945., uoči samog dolaska Crvene armije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nijemci su prisilili oko 60.000 zatočenika da napuste Auschwitz i marširajući se presele u logor Loslau (tzv. Marševi smrti). U Auschwitzu je ostalo samo 7.500 ljudi koji su bili bolesni ili preslabi za hodanje. Njih je Crvena armija oslobodila na današnji dan. Oko 20.000 zatočenika iz Auschwitza uspjelo je doći do logora Bergen-Belsen gdje su ih kasnije oslobodili Britanci u travnju 1945. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.