Karlovac: Za hrvatske branitelje bez obitelji dostojanstveno posljednje počivalište

Foto: Fah

Na karlovačkom groblju Jamadol, na inicijativu Udruge Rebels koju čine veterani 1. pješačke satnije 2. bojne 110. brigade iz Domovinskog rata, Grad Karlovac i komunalna tvrtka “Zelenilo” uredili su i u četvrtak javnosti predstavili dvije uređene mramorne grobnice za ukop onih umrlih hrvatskih branitelja koji nemaju obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Gradskog vijeća Damir Mandić rekao je da je u veljači ove godine, tijekom posljednjeg rebalansa lanjskog gradskog proračuna, izdvojeno 140.00 kuna za realizaciju višegodišnje inicijative Udruge Rebels za dostojanstven ukop i trajno počivalište umrlih hrvatskih branitelja bez obitelji.

“Mi sada živimo u slobodi zahvaljujući hrvatskim braniteljima, Domovinski rat je temelj hrvatske države i ovakva rješenja su nama obveza i čast”, rekao je Mandić te obećao da će Grad i ubuduće podržavati sve inicijative koje su od koristi za branitelje i ukupno stanovništvo.

Predsjednik Rebelsa Nikola Alić pobrojao je više primjera kada su posmrtni ostaci članova udruge poginulih u ratu ekshumirani s grobnih mjesta za koja nitko nije plaćao naknadu, te su završili u neprimjerenim kosturnicama. Stoga, dodao je, živući branitelji bez obitelji zaslužuju znati da će njihovo posljednje počivalište biti primjereno, konkretno u jednoj od dviju grobnica polja 3 reda 2 groblja Jamadol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Želim naglasiti da poginuli hrvatski branitelji prema Zakonu o grobljima imaju status povijesnih ličnosti, te da se grobovi u kojima su pokopani njihovi posmrtni ostaci ne mogu smatrati napuštenima, već je o njima dužno brinuti mjerodavno tijelo jedinice lokalne samouprave”, rekao je Alić. Izrazio je nadu da će se skorim preseljenjem kostiju Huseina Balčinovića, pripadnika 110. brigade, iz gradske kosturnice u ovu grobnicu ispraviti jedna velika nepravda.

U svaku spomenutu grobnicu stane po devet pokojnika sahranjenih u ljesove, ili ukupno stotinu urni ako se budu tijela pokojnika kremirala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.