Karlovac: Predstavljen prsten s Kristovim monogramom iz trećeg stoljeća

Foto: svetijosip.com

Nakon što je za nedavne “Noći muzeja” u Nacionalnom svetištu sv. Josipa na Dubovcu, u Karlovcu, postavljena vitrina s arheološkim izlošcima kao dio akcije “Muzej u gostima”, kustos Gradskog muzeja Karlovac, arheolog Lazo Čučković u četvrtak je održao i predavanje o ranokršćanskim nalazima u Pokuplju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rektor Nacionalnog svetišta Antun Sente najavio je da tim predavanjem počinje ciklus kulturnih događanja koji će se ubuduće održavati u velikoj dvorani Pastoralnog centra.

Povjesničar Milan Kruhek je za izložene radove rekao kako su važna “kopča razumijevanja” prisustva kršćanskih zajednica u kontinentalnoj Hrvatskoj, ali je i upozorio da ta nalazišta ipak nisu dovoljno istražena kako bi se dobio i dokazao širi povijesni ranokršćanski kontekst.

Najvrijedniji nalaz je prsten s kršćanskim simbolima, datiran na treće stoljeće, nađen je na lokalitetu špilje Vrlovka, kao grobni nalaz. Na prstenu je dupli križ koji je vlasnika, kršćanina štitio od mogućeg progona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Na prstenu s Kristovim monogramom jedan križ predstavlja smrt, to je latinski križ, a drugi s krugom predstavlja križ sunca, tako mu je i službeni naziv, te prsten predstavlja ciklus života i smrti”, rekao je Čučković.

Tu su još i kopče, iz Ozlja, Kiringrada i Logorišta, te ključ s križićem iz Vrlovke, kao i nekoliko novćića iz vremena Dioklecijana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.