Katolici diljem svijeta mole za papu Benedikta, objavljeno kakvo mu je zdravstveno stanje

Foto: Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

Ljudi diljem svijeta mole se za papu Benedikta XVI. na poziv pape Franje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas je objavljeno da je zdravlje pape emeritusa stabilno, ali pod nadzorom njegovih liječnika.

Odgovarajući na pitanja novinara, ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni je u četvrtak 29. prosinca izjavio da je zdravstveno stanje pape emeritusa Benedikta XVI. i dalje ozbiljno, ali stabilno.

Rekao je da se „papa emeritus uspio sinoć dobro odmoriti, potpuno je lucidan i budan i danas, premda je njegovo stanje i dalje ozbiljno, situacija je trenutačno stabilna.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Papa Franjo pozvao vjernike na molitvu za Benedikta XVI.: Došlo je do pogoršanja zdravstvenog stanja
> Papa Franjo pozvao vjernike na molitvu za Benedikta XVI.: Došlo je do pogoršanja zdravstvenog stanja
> Objavljena molitva koju možete izmoliti za papu emeritusa Benedikta XVI.

Papa Franjo ponovno je pozvao da se moli za Benedikta XVI. i da ga se prati u ovim teškim trenucima, rekao je Bruni, prenijela je IKA.

Molitve stižu iz cijelog svijeta

Molitve za zdravlje pape emeritusa Benedikta XVI. stižu iz cijelog svijeta.

Papa Franjo objavio ovog je tjedna, u srijedu, objavio da njegov 95-godišnji prethodnik u posljednje vrijeme ima problema zbog pogoršanja zdravstvenog stanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kršćani, kao i nekršćani, masovno su odgovorili na poziv na molitvu za papu Ratzingera, javlja Vatican News.

Kardinal Blase Cupich, nadbiskup Chicaga, objavio je na Twitteru svoju duhovnu potporu i pozvao sve da zamole “Gospodinu milost da pomogne održati papu Benedikta kao što je on podupirao Crkvu svojim tihim svjedočenjem”.

Kardinal Timothy Dolan, nadbiskup New Yorka, uputio je sličan poziv, izražavajući “veliku vjeru u Božju dobrotu”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadbiskup Westminstera, kardinal Vincent Nichols, pridodao je svoj glas, moleći da Bog “podrži i utješi u ovom trenutku” papu Benedikta.

I pateća Ukrajina uz papu Ratzingera

Katolici u Ukrajini također su se pridružili duhovnom zboru za papu emeritusa, nakon što je glavni nadbiskup Svjatoslav Ševčuk pozvao Sinodu i sve vjernike Ukrajinske grkokatoličke crkve na molitvu.

Cijela Ukrajinska Grkokatolička Crkva želi se ujediniti u molitvi oko ovog velikog svjedoka našeg vremena, zahvaljujući mu za njegovo tiho svjedočanstvo kao pape emeritusa i istovremeno se sjećajući i tražeći način ostvarenja njegovog djelovanja za jedinstvo Crkve, što je bila izvanredna značajka njegova pontifikata”.

Glavni nadbiskup Ševčuk nedavno se susreo s Benediktom u njegovoj rezidenciji u vatikanskom samostanu Mater Ecclesiae 10. studenog. Kasnije je ispričao da je papa emeritus bio “nevjerojatno lucidan, informiran i zabrinut za situaciju u Ukrajini, te je zajamčio svoje molitve za ukrajinski narod”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagovor za čovjeka molitve

Glavni rabin Židovske zajednice u Rimu, Riccardo Di Segni, također je putem Twittera izrazio svoju molitvenu podršku Benediktu.

“Zabrinut zbog vijesti o zdravlju pape emeritusa Benedikta, pridružujem se molitvama da prebrodi muku i brzo se oporavi”, rekao je.

Predsjednik Talijanske biskupske konferencije, kardinal Matteo Zuppi, pozvao je Talijane da se “okupe oko pape emeritusa” u molitvi u ovom teškom vremenu, podsjetivši na Benediktov opis njegove vlastite misije nakon odreknuća od papinske službe.

“Njegov ostanak ‘na novi način s Raspetim Gospodinom’, dok je nastavio ‘molitvom i razmišljanjem pratiti put Crkve’ snažna je poruka za crkvenu zajednicu i cijelo društvo.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.