(VIDEO) Katolici imaju novog blaženika Carla Acutisa – s navršenih 15 godina postigao svetost života

Carlo Acutis
Foto: wikimedia commons

Danas u Asizu papa Franjo će proglasiti blaženim Carla Acutisa, računalnog genija koji je sa svojih navršenih petnaest godina postigao svetost života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Carlo Acutis, (1991-2006) istražio je više od 136 priznatih euharistijskih čuda koja su se dogodila tijekom povijesti u različitim zemljama te je izradio njihov virtualni muzej, a nakon smrti, njegova izložba euharistijskih čuda posjetila je svih pet kontinenata. U srpnju 2018. papa Franjo ga je proglasio slugom Božjim, a veljači ove godine Kongregaciji za proglašenje svetima odobrio dekret za proglašenje blaženim.

Acutis je imao 15 godina kad je 2006. umro od leukemije, prinijevši svoja trpljenja za papu i Crkvu. Carlo je bio pobožno dijete i mladić, svaki dan je sudjelovao na misi, često molio krunicu i ispovijedao se jednom tjedno. Posebno se isticao u čašćenju euharistije, a bio je izuzetno nadaren u radu s računalima te je predložen za nebeskog zaštitnika interneta. „Svi su ljudi rođeni kao originali, ali mnogi umiru kao kopije“, govorio je Carlo a tu je misao novog blaženika citirao i Papa u apostolskoj pobudnici mladima i čitavom Božjem narodu Christus vivit (br. 106).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj srednjoškolac u mnogočemu je blizak mladima. Volio je nogomet, bicikl, videoigrice, računala, ali je također jako volio ići na misu i primati živoga Isusa u pričesti (euharistiji).

Na neki način je zaštitnik digitalnih medija jer pokazuje kako i Internet može pomoć na putu osobne svetosti.

“Karlo je odmalena bio posebno osjetljiv na siromahe, one koje je susretao na ulici, one koje je viđao blizu kuće u Milanu ili u Asizu. Svoju je ušteđevinu često darivao beskućnicima i misijama. Kako nam se danas čini takvo velikodušno ponašanje? Ili naša ravnodušnost prema onima u nevolji? No zapamtimo: ako nam se i mali čin velikodušnosti čini velikim dok smo djeca, tako odrastajući malo-pomalo, moramo rasti i u društvenoj osjetljivosti prema siromašnima te pronaći način kojim ćemo im pomoći da steknu dostojanstvo i prava”, navodi se u knjizi Karlo Acutis cyber sveta u izdanju Salesiane koje bi uskoro trebala izaći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.