Konačno kreće gradnja Crkve bl. Alojzija Stepinca na zagrebačkoj Savici? – Kardinal Bozanić i Bandić dogovorili potpisivanje predugovora za svetište

Zagreb, 13.8.2019.- Kardinal Josip Bozaniæ i zagrebaèki gradonaèelnik Milan Bandiæ sastali su se u u utorak, a na sastanku je, izmeðu ostalog, dogovoreno potpisivanje predugovora za lokaciju izgradnje svetišta bl. Alojziju Stepincu na Trnjanskoj Savici. "Time æe se steæi zakonski preduvjeti za poèetak realizacije projekta gradnje crkve na Trnjanskoj Savici koja je prva župa posveæena blaženom Alojziju Stepincu nakon njegove beatifikacije 2. listopada 1998. godine", priopæeno je iz Zagrebaèke nadbiskupije. foto HINA/ Zagrebaèka nadbiskupija/ ua

Kardinal Josip Bozanić i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sastali su se u utorak, a na sastanku je, između ostalog, dogovoreno potpisivanje predugovora za lokaciju izgradnje svetišta bl. Alojziju Stepincu na Trnjanskoj Savici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Time će se steći zakonski preduvjeti za početak realizacije projekta gradnje crkve na Trnjanskoj Savici koja je prva župa posvećena blaženom Alojziju Stepincu nakon njegove beatifikacije 2. listopada 1998. godine”, priopćeno je iz Zagrebačke nadbiskupije.

> Savica i dalje bez crkve: ‘Ni jedan trg, park ili ulica u Zagrebu još ne nose Stepinčevo ime’

> (FOTO) Više od 3 tisuće stanovnika Savice na noćnom bdijenju za izgradnju crkve

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Crkva bl. Alojzija Stepinca na zagrebačkoj Savici dobila lokacijsku dozvolu, odmah se oglasili nezadovoljnici

> “Čuvamo naš park” : Smetala im je gradnja crkve, a sada im smeta uređenje parka

> Razmišljanje župljana o crkvi na Savici: Ljudi apriori odbacuju Crkvu zbog krive slike koju im serviraju mediji

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> ‘Želim da uz crkvu na zagrebačkoj Savici djeca imaju ono što ja nisam imala’

Kardinal Bozanić i Bandić ujedno su pohvalili suradnju Grada i nadbiskupije u turističkoj sezoni, a istaknuta je dostupnost za posjet i upoznavanje s važnim crkvenim objektima “koji čine nezamjenjiv dio sakralne, kulturne i turističke ponude glavnog grada Hrvatske”.

Na sastanku je bilo riječi i o Susretu hrvatske katoličke mladeži te je dogovoreno da će se 10. svibnja 2020. godine na Trgu bana Josipa Jelačića održati središnje euharistijsko slavlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Katolici na Savici godinama bez crkve

Župa bl. Alojzija Stepinca na Savici osnovana je 1999. godine te ove godine slavi dvadeset godina Župe. Župa je nakon tri natječaja za izgradnju i brojnih problema i dalje bez svoje crkve, a događaji oko novog prijedloga GUP-a pokazali su kontinuitet nezainteresiranosti i neorganiziranosti svih relevantnih institucija oko izgradnje crkve bl. Alojzija Stepinca na Savici.

U Župi je 2018. osnovana Udruga građana Stepinčeva Savica s ciljem promicanja lika i djela blaženoga Alojzija Stepinca te izgradnje Župne crkve. Udruga je obavijestila sve relevantne institucije da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se novim GUP-om eksplicitno odredilo mjesto za crkvu bl. Alojzija Stepinca na Savici.

Osim toga, Udruga je pokrenula postupak davanja imena središnjem parku na Savici te predložila Mjesnom odboru Trnjanska Savica da se park na Savici nazove Park blaženoga Alojzija Stepinca. Mjesni odbor je tu odluku prihvatio 26. lipnja 2019. Napominjemo da ni jedan trg, park ili ulica u Zagrebu još ne nose Stepinčevo ime, te čekamo pozitivnu odluku Gradske skupštine”, ističe se u priopćenju udruge Stepinčeva Savica s početka srpnja ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrebački nadbiskup Josip Bozanić, dekretom od 10. veljače 1999. godine, osnovao je prvu župu posvećenu bl. Alojziju Stepincu, na Trnjanskoj Savici. Župa je nastala diobom dviju župa: Krista Kralja na Krugama, i Sv. Obitelji na križanju Držićeve i Vukovarske avenije.

Upravo te dvije župe osnovao je pred početak Drugog svjetskog rata kardinal Alojzije Stepinac.

Granice župe su: na sjevernoj strani Slavonska avenija, na južnoj strani rijeka Sava, na istočnoj strani Avenija Marina Držića i na zapadnoj strani Križna ulica. Prema dekretu, Župa slavi svojega zaštitnika, bl. Alojzija Stepinca, 3. listopada, na dan kada je proglašen blaženim. Teritorijalno župa nije velika jer zauzima praktično jednu gradsku četvrt, ali je broj stanovnika velik. Prema podatcima na tom području stanuje oko 13 000 stanovnika, od čega je pola vjernika, dakle negdje oko 7000.

Župa djeluje na dvije lokacije: Pastoralni centar, Zvonimira Rogoza 1 i OŠ Jure Kaštelana, Vladimira Ruždjaka 2A.

Od osnutka vjernici se na misno slavlje nedjeljom okupljaju u predvorju Osnovne škole Jure Kaštelana, dok se tijekom tjedna već godinama okupljaju u Pastoralnom centru. Centar je uređen za osnovne svagdanje potrebe Župe, te uključuje kapelu s pedesetak mjesta, vjeronaučnu dvoranu i župni ured.

Važno je istaknuti kako je navedenu lokaciju grad Zagreb još 2007. godine dao Župi kao zamjenu za zemljište koje je gradu dala Župa Krista Kralja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.