Koncertom Zagrebačke filharmonije zatvorit će se 60. Splitsko ljeto

Festival 60. Splitsko ljeto završit će u četvrtak 14. kolovoza tamo gdje je i započelo – na Peristilu, i to koncertom Zagrebačke filharmonije, vodećeg hrvatskog simfonijskog orkestra pod ravnanjem jednog od najvećih dirigenata današnjice maestra Dmitrija Kitajenka. Na programu koncerta koji započinje u 21 sat su djela Korsakova, Čajkovskog i Ravela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrebačka filharmonija orkestar je 140-godišnje tradicije vrhunskog muziciranja u Zagrebu i Hrvatskoj, danas je zacijelo prvi simfonijski orkestar u domovini i jedan od najpoznatijih u ovom dijelu Europe.
Njegovu povijest pisali su prvorazredni šefovi dirigenti Friedrich Zaun, Milan Horvat, Lovro pl. Matačić, Mladen Bašić, Pavle Dešpalj, Kazushi Ono, Pavel Kogan, Alexander Rahbari i Vjekoslav Šutej.

Prošlu sezonu obilježilo je intenziviranje suradnje s maestrom Dmitrijem Kitajenkom, jednim od najvećih dirigenata današnjice, pobjednikom prvog natjecanja Herbert von Karajan, a kasnije dugogodišnjim glazbenim ravnateljem Moskovske filharmonije. Njegovim djelovanjem kao umjetničkim savjetnikom ZF-a, otpočela je nova era u povijesti orkestra obilježena novim umjetničkim poletom, zapaženim glazbenim postignućima, kao i velikim koncertnim i diskografskim projektima.

Koncertna večer započet će egzotičnom simfonijskom pjesmom “Šeherezada”. najpoznatijim i najpopularnijim djelom Nikolaja Rimski-Korsakova. Ono što je manje poznato, činjenica je da Rimski-Korsakov prvotno uopće nije htio uglazbiti priče iz “Tisuću i jedne noći” te je djelo zamišljeno kao simfonija s neutralnim nazivima stavaka. Kasnije im je ipak odlučio dodijeliti i programne nazive, a iako djelo nosi naslov “Šeherezada” te je jedno od najpoznatijih interpretacija drevne priče, sam skladatelj izjavio je da bi se skladbu trebalo slušati kao programnu simfoniju s neodređenim orijentalnim programom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slijede uzbudljive note “Talijanskog capriccia” Petra Iljiča Čajkovskog koje su nadjačale za skladatelju svojstvenu sklonost melankoliji i naglašenim emocijama. Završetak će koncerta pripasti Ravelovom “Boleru” koji od svoje praizvedbe zbunjuje slušatelje. Kod nekih je čak izazivao i podsmijeh, ali je i unatoč svemu tome ubrzo dobio na popularnosti, te danas spada u sam vrh najpopularnijih i najizvođenijih skladbi uopće. Sam Ravel o djelu je rekao: „’Bolero’ je eksperiment s točno određenim smjerom te se ne smije posumnjati da mu je namjera postići bilo što više ili drugačije od onog što predstavlja. Napravio sam točno ono što sam htio, a na publici je da to uzme ili ostavi.“

Po završetku koncerta, a prije svečanog čina zatvaranja Festivala bit će dodijeljene festivalske nagrade “Judita” za najveća umjetnička postignuća u dramskom i glazbenom programu 60. Splitskog ljeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.