Križevci: 10. Dani hrvatskih svetaca i blaženika od od 24. do 27. svibnja 2018.

U Križevcima će od četvrtka 24. do nedjelje 27. svibnja 2018. biti održani 10. Dani hrvatskih svetaca i blaženika. Pretprogramom i misnim slavljem ove će godine biti tematizirani: sv. Marko Križevčanin, varaždinski sluge Božji (Klaudija Boellein i Vendelin Vošnjak), službenica Božja Marija Krucifiksa Kozulić i sluga Božji Petar Barbarić, a kulturni dio programa sastojat će se od likovne izložbe, okrugloga stola, radionica za djecu na temu hrvatskih svetaca i blaženika i projekcija dokumentarnih filmova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [266.62 KB]

Manifestacija će započeti u četvrtak 24. svibnja u 18.30 sati u križevačkoj župnoj crkvi sv. Ane svečanošću otvorenja Dana u kojoj će sudjelovati obojica križevačkih župnika preč. Stjepan Soviček i vlč. Dražen Hladuvka.

Taj je dan posvećen sv. Marku Križevčaninu i molitveni će, književni i glazbeni program njemu u čast izvesti članovi Udruge „Dr. Stjepan Kranjčić“. Misno će slavlje u 19.00 sati predvoditi bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak. Glazbeni obol euharistiji dat će zbor župe sv. Ane Križevci.

Nakon mise u Gradskoj će galeriji od 20.15 sati biti održan program pod nazivom „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ u sklopu kojeg će biti otvorena izložba likovnih djela s likovima hrvatskih svetaca i blaženika s dosadašnjih samostalnih izložaba na Danima hrvatskih svetaca i blaženika. Uz križevačkoga gradonačelnika Marija Rajna, koprivničko-križevačkog župana Darka Korena i ravnateljice Gradskoga muzeja u Križevcima Lane Okroša Rožić, na otvorenju će izložbe sudjelovati direktorica Galerije hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato“ iz Zagreba Ksenija Abramović koja i organizira izložbu, likovni kritičar Stanko Špoljarić te autori izložbe. U duhovno-glazbenom programu nastupit će dramski umjetnik Dubravko Sidor i Vokalni sastav „Allegro“. Izložbu će otvoriti biskup Huzjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [295.05 KB]

Drugi dan manifestacije, petak 25. svibnja, bit će u čast varaždinskih slugu Božjih, ponajprije Klaudije Boellein i Vendelina Vošnjaka. Molitveni, književni i glazbeni program njima u čast u 18.30 sati u crkvi sv. Ane izvest će sestre Hrvatske provincije uršulinki Rimske unije i oci franjevci Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda. Nakon toga će u 19.00 sati misno slavlje, uz glazbenu pratnju sestara uršulinki i otaca franjevaca, predvoditi varaždinski biskup Josip Mrzljak. Nakon toga će, od 20 sati, biti održan okrugli stol „Svetost u školi i škola svetosti“ na kojem će sudjelovati biskup Mrzljak, glavna urednica portala direktno.hr Marja Čolak, glumac Tomislav Martić, zatim učenici Osnovne škole Ljudevita Modeca Križevci i Prve katoličke osnovne škole u gradu Zagrebu uz vodstvo mentorica prof. Danijele Zagorec i prof. Danijele Ljubas.

Moderatorica okrugloga stola bit će Lejdi Oreb, a u glazbenom će programu nastupiti Dragutin Hrastović.

Trećega dana, u subotu 26. svibnja, program će biti posvećen službenici Božjoj Mariji Krucifiksi Kozulić. U pretprogramu će u crkvi sv. Ane od 18.30 sati sudjelovati postulatorica kauze s. Dobroslava Mlakić i Barbara Brezac Benigar. Misno će slavlje u 19.00 sati predvoditi delegat-sudac u postupku za proglašenje službenice Božje Marije Krucifikse Kozulić blaženom dr. Zvonimir Kurečić, a pjevat će kantautorica popularne duhovne glazbe Daniela Sisgoreo Morsan. Nakon toga će, od 20 sati, biti projiciran dokumentarno-igrani film „Riječka majka – Marija Krucifiksa Kozulić“ scenarista i redatelja Bernardina Modrića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toga dana u jutarnjim i popodnevnim satima svoj obol hrvatskim svecima i blaženicima dat će djeca koja će se, pristigla iz različitih hrvatskih krajeva, okupiti u 10.00 sati u Hrvatskom domu gdje će najvećim hrvatskim duhovnim velikanima u čast stvarati literarni, novinarski, dramski, likovni, glazbeni i plesni program. Sve ono što će na radionicama stvarati tijekom jutra i prijepodneva, pokazat će na javnoj izvedbi u velikoj dvorani Hrvatskoga doma od 15.00 sati. U glazbenom će dijelu programa nastupiti Marija Selak, a pokrovitelj radionica je Dječji mjesečnik „Mali koncil – Mak“.

Posljednjega četvrtoga dana manifestacije, u nedjelju 27. svibnja, program će biti posvećen sluzi Božjem Petru Barbariću. Pretprogram njemu u čast izvest će vicepostulator kauze sluge Božjega Petra Barbarića o. Božidar Nagy koji će predvoditi i misno slavlje u 10.00 sati, uz pjev Dječjega zbora sv. Ane iz Križevaca. Nakon mise će biti održana projekcija dokumentarnoga filma „Barbarićev Travnik“ scenarista i redatelja Marija Raguža.

10. Dane hrvatskih svetaca i blaženika, pod pokroviteljstvom Bjelovarsko-križevačke biskupije te uz potporu Grada Križevaca, Koprivničko-križevačke županije, Hrvatske redovničke konferencije, Zaklade „Rhema“ i Glasa Koncila, u zajedništvu organiziraju Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ te križevačke župe sv. Ane i BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina. Suorganizatori su Galerija hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato“, Gradski muzej Križevci, Pučko otvoreno učilište Križevci i Glazbena škola Alberta Štrige Križevci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Detaljnije se o programu može doznati na mrežnim stranicama: www.kranjcic.hr i www.sveci.kranjcic.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.