Matanićev film ‘Zvizdan’ osvojio nagradu žirija na festivalu u Cannesu

Hrvatski dugometražni igrani film “Zvizdan”, autora Dalibora Matanića i producentice Ankice Jurić Tilić, osvojio je nagradu žirija u natjecateljskom programu “Izvjestan pogled” („Un Certain Regard“) 68. Filmskog festivala u Cannesu, izvijestio je u nedjelju navečer Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).
Selekcija „Un Certain Regard“ jedan je od dva dijela službenog natjecateljskog programa festivala u Cannesu, usmjerena otkrivanju novih redateljskih poetika i estetika, navode iz HAVC-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagrada u ovom programu najveće je dosadašnje priznanje autoru Daliboru Mataniću i Ankici Jurić Tilić, producentici niza njegovih filmova. Ujedno, ova nagrada potvrda je međunarodnog prodora hrvatskog filma kojem svjedočimo u novije vrijeme, ističe HAVC .

Žirijem programa ove godine predsjedala je glumica i redateljica Isabella Rossellini zajedno s redateljicom Haifom Al-Mansour, redateljicom i glumicom Nadine Labaki, redateljem Panos H. Koutrasom i glumcem Tahar Rahimom.

Matanićev “Zvizdan” je u ovaj program odabran u konkurenciji od više od 1.400 filmova iz cijeloga svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ova nagrada je značajna nama kao ekipi filma, Hrvatskoj općenito i Hrvatskom audiovizualnom centru, ovo je zaista nevjerojatan uspjeh. Nakon ovoga film ide u Pulu, a računamo da će mu međunarodna karijera biti uspješna jer Cannes je jedan od najvećih festivala na svijetu”, izjavila je nakon objave nagrade producentica filma Ankica Jurić Tilić.

Film redatelja Dalibora Matanića i producentice Ankice Jurić Tilić, na premijeri održanoj 17. svibnja publika 68. Filmskog festivala u Cannesu dočekala je gromoglasnim pljeskom, a strani mediji (Hollywood Reporter, Variety, Le Monde, Independent, filmski portali Filmdeculte, Digitalcine, Europacinema) i glumce i film ocijenili su izvrsnima.

“Zvizdan” je film koji se događa u tri različita desetljeća, u dva susjedna dalmatinska sela opterećena povijesnim naslijeđem, te prati tri zabranjene ljubavi, u kojima se kao glavni protagonisti pojavljuju uvijek ponovo isti glumci – Tihana Lazović i Goran Marković. Uz njih u filmu glume i Nives Ivanković, Dado Ćosić, Stipe Radoja, Trpimir Jurkić, Mira Banjac, Slavko Sobin, Lukrecija Tudor, Tara Rosandić i Ksenija Marinković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Zvizdan” je nastao u produkciji zagrebačke Kinorame, a koproducenti filma su slovenska filmska kuća Gustav film i SEE Film Pro iz Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.