Ministar Kovač posjetio zavod svetog Jeronima i vatikanski tajni arhiv

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač u utorak je svoj izrazito intenzivan program u Vatikanu započeo obilaskom crkve svetog Jeronima i istoimenog Hrvatskog zavoda u Rimu, a potom je posjetio i vatikanski tajni arhiv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatsko izaslanstvo na čelu s ministrom Kovačem ispred crkve je dočekao vicerektor zavoda Marko Đurin i u crkvi ga upoznao s najvažnijim pojedinostima njezine gotovo 600-godišnje povijesti, od prve crkve koju je u 14. stoljeću grad Rim poklonio već tada značajnoj zajednici Hrvata u tom gradu, do današnjeg zdanja koje je 1589. dao sagraditi “hrvatski” papa Siksto V, kojem je to, iako je bio veliki graditelj Rima, bila jedina potpuno završena crkva tijekom svega petogodišnjeg papinstva (1585.-1590.).

Đurin je ministra i članove izaslanstva upoznao i s poviješću Hrvatskog zavoda svetog Jeronima, čija se zgrada od izgradnje 1928. godine fizički nastavlja na crkvu. Papinski zavod svetog Jeronima pod tim nazivom postoji od 1901., kad je, odlukom tadašnjeg pape Lava XIII, podignut na tu razinu.

Zavodom su kao rektori desetljećima upravljali svećenici koji su poslije postali ugledni biskupi i ostvarili znatne karijere u hijerarhiji Katoličke crkve. Posljednji u nizu je donedavni rektor Jure Bogdan, koji je imenovan biskupom i postavljen za novog vojnog ordinarija u Hrvatskoj i koji će na taj položaj biti zaređen ove subote u Splitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zgradi vatikanskog arhiva ima oko 80 kilometara polica s knjigama, kako je to ministru Kovaču otkrio arhivist Tajnog arhiva Tomislav Mrkonjić, no hrvatsko je izaslanstvo vidjelo tek djelić toga, ali za povijest odnos Hrvatske i Svete stolice vjerojatno najvažniji.

Jer, nakon što su vidjeli vatikansku zvjezdarnicu, takozvanu Južnu sobu u kojoj je 1582. nastao Gregorijanski kalendar, odnosno promijenjeno dotadašnje računanje vremena po Julijanskom kalendaru, Tomislav Mrkonjić izaslanstvu je pokazao kopije Vatikanskih registara s papinskim pismima hrvatskim srednjovjekovnim vjerskim i svjetovnim vladarima.

U registru broj 1, kopiji na pergameni izvornika iz 9. stoljeća koji je bio napisan na papirusu, kojim počinje centralno arhiviranje vatikanskih dokumenata, nekoliko ih se odnosi na Hrvatsku, a najvažnija su pisma knezu Branimiru i biskupu Teodoziju kojima im papa Ivan VIII zahvaljuje na vjernosti Katoličkoj crkvi te slična pisma tadašnjeg pape Grgura VII kralju Zvonimiru i senjskom biskupu u drugom registru iz istog vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Kovač se s izaslanstvom iz vatikanskog arhiva uputio na sastanak s predsjednikom Papinskog vijeća za međureligijski dijalog i komornikom Svete Rimske Crkve kardinalom Jean-Louisom Tauranom, a potom će se sastati i s tajnikom za odnose s državama u Državnom tajništvu Svete Stolice nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.