Mons. Puljić zaželio dobrodošlicu krčkom biskupu Petanjku u biskupski zbor HBK

Zagreb, 13.05.2014 - Redovito plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije (HBK) održat će se pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića u zgradi HBK. Na slici Želimir Puljić govori tijekom zasjedanja HBK. foto FaH/ Lana SLIVAR DOMINIĆ /ds

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK), zadarski nadbiskup Želimir Puljić, čestitao je u nedjelju novoimenovanom krčkom biskupu fra Ivici Petanjku na novoj službi, te mu zaželio dobrodošlicu u biskupski zbor HBK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Želim mu plodno djelovanje s njegovom pastvom u Krčkoj biskupiji. Znakovito je da je kapucin, redovnik i da u Godini posvećenog života biva imenovan biskupom. Kao što je zauzeto djelovao u kapucinskom samostanu u Slavoniji, ali i diljem Hrvatske, tako ga sad Gospodin šalje da ‘lovi ribu’ na krčkom otočju. Neka mu bude blagoslovljeno”, istaknuo je u izjavi za medije zadarski nadbiskup Puljić.

Nadbiskup Puljić rekao je kako ponekad vjernici razmišljaju lokal-patriotski, želeći da biskup bude rodom iz kraja u kojem se imenuje.

“No, gledajući druge zemlje, kao primjerice Italiju, Njemačku ili SAD, praksa je da se biskupa iz jednog kraja šalje u drugi. To u crkvenoj praksi nikada nije bilo nešto neprirodno. Biskup, naime, nije ”privatni vjernik, već javni svjedok vjere”, koji je dužan ne samo svjedočiti ono što vjeruje, već prosuđivati i na primjeren način nalagati što se ima vjerovati. U tom vidu, vjernik ne smije gledati na biskupa svjetovnim očima, već očima vjere i poslanja”, naglašava nadbiskup Puljić, dodajući kako u Crkvi nema stranaca ni tuđinaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Za kršćanina je svaka tuđina domovina, a svaka domovina tuđina. U toj perspektivi treba promatrati imenovanje i fra Ivice Petanjka krčkim biskupom”, rekao je zadarski nadbiskup.

Izrazio je nadu da će se vjernici u hrvatskim biskupijama u kojima se očekuju nova imenovanja biskupa, uključiti u molitvu, nasuprot svjetovne logike kalkuliranja tko bi to mogao biti.

”Pravog vjernika zapravo interesira da Bog pošalje onoga koga On ima u planu. Onda, u takvom molitvenom ozračju, izbor potvrdi djelovanje Duha Svetoga koje često iznenadi. Crkvu ne vodi ljudski element, makar je on u njoj dobrano nazočan, nego je vodi Duh Božji koji zna ugodno iznenaditi”, zaključio je predsjednik HBK, zadarski nadbiskup Puljić u povodu imenovanja fra Ivice Petanjka novim krčkim biskupom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa Franjo novim krčkim biskupom imenovao je fra Ivicu Petanjka, franjevca kapucina, dosadašnjeg gvardijana kapucinskog samostana u Osijeku, priopćio je u subotu apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, nadbiskup Alessandro D’Errico. Naime, Sveti otac prihvatio je odreknuće od službe mons. Valtera Župana, dosadašnjeg krčkog biskupa, u skladu sa Zakonikom kanonskoga prava te je za novog krčkog biskupa imenovao fra Ivicu Petanjka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.