Nakon 8 godina na čelu zaklade ‘Kultura nova’, poznate po financiranju bizarnih projekata, na to mjesto ponovno imenovana Dea Vidović

Foto: snimka zaslona, pvzg.hr; fotomontaža: narod.hr

Upravni odbor Zaklade „Kultura nova“ sredinom srpnja imenovao je Deu Vidović upraviteljicom Zaklade u sljedećem četverogodišnjem mandatu koji počinje 1. listopada 2020. To će joj biti treći mandat na čelu Zaklade. Budući da je u travnju 2020. Vlada donijela rješenje o imenovanju novoga Upravnog odbora Zaklade za sljedeće četverogodišnje razdoblje, tj. potvrdila drugi mandat članovima iz prethodnog saziva (dakle, ostaje ista upraviteljica i isti Upravni odbor), očekivati je da se u Zakladi „Kultura nova“ ništa posebno ne će promijeniti u području financiranja suvremene kulture i umjetnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je uostalom bilo u posljednje tri godine manje-više u cijelom resoru ministrice koja je ovoga vikenda na izborima osvojila manje od 1 % preferencijalnih glasova, odnosno manje od primjerice Željka Turka, Ivana Čekića i Marice Jančić s iste te liste. To možda i najbolje govori kako u javnosti kotira ministričin rad, kao i posljednji dosezi na području hrvatske kulture. No to ne znači da nema novca, ima ga, i on se dijeli šakom i kapom upravo preko zaklada kakva je „Kultura nova“, daleko od očiju poreznih obveznika koji to sve financiraju. Što se ovakvih zaklada i ministrice tiče, sasvim je svejedno održavaju li se u Hrvatskoj izbori ili ne održavaju, piše HKV.

> Zaklada Kultura nova: Još jedan bankomat ‘civilnog društva’

> Ministarstvo kulture novcem poreznih obveznika financira bizarne projekte

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je ‘Kultura nova’?

Zakladu “Kultura nova” osnovala je Republika Hrvatska na poticaj udruga civilnog društva za civilni sektor u kulturi.

U nastavku podsjećamo na neke projekte koje je ova zaklada financirala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je 2015. zaklada financirala predstavu “Plaidoyer po pi*ki: piši propast predstave!”, na čijem je plakatu velika skica raširenih ženskih nogu s naglašenim intimnim dijelovima, ali i logotip Ministarstva kulture, Grada Zagreba i Zaklade “Kultura nova”.

Unutar njihovog projekta financirana je izložba i instalacija “Odjeb je lansiran”.

Pogledamo li stranice famozne zaklade ”Kultura nova” može se doznati kako je ona ”rezultat je uspješne višegodišnje inicijative organizacija civilnog društva koje su zagovarale osnivanje posebne zaklade za civilni sektor u kulturi”. ”„Kultura nova“ pruža stručnu i financijsku podršku programima organizacija civilnog društva u kulturi koji: potiču razvoj produkcijskih i organizacijskih kapaciteta nositelja programa; podižu razinu profesionalnog djelovanja putem neformalnog obrazovanja i stručnog usavršavanja; potiču uspostavljanje međusektorske suradnje; pospješuju programsko umrežavanje i suradnju na nacionalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini; potiču umjetničko stvaralaštvo i kulturno djelovanje mladih; potiču i druge programe usmjerene ostvarivanju svrhe Zaklade” stoji na stranicama zaklade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kakav način potiču ”umjetničko stvaralaštvo i kulturno djelovanje mladih” pokazuju navedeni primjeri. Isto tako, stoji na njihovim stranicama, zaklada je osnovana ”kao odgovor na postojeće stanje unutar kulturnog sustava, a s ciljem osiguravanja učinkovite mjere koja će omogućiti unapređenje stanja civilnog sektora u kulturi”. Svakom pametnom tko zna što financiraju i podržavaju ne treba reći ništa više.

Osnovana 2011., njezina upraviteljica od tada je Dea Vidović

Zaklada Kultura nova osnovana je 2011., u vrijeme dok je Ministarstvo kulture vodio Jasen Mesić. To je prva zaklada u sektoru kulture u Hrvatskoj koju je osnovala država posebnim zakonom usvojenim u Hrvatskom saboru 15. srpnja 2011. kao zakladu s osnovnom svrhom promicanja i razvoja civilnog društva u Republici Hrvatskoj na području suvremene kulture i umjetnosti.

Osnovnu imovinu Zaklade čini iznos od 100.000,00 kuna iz sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske, koji će na račun Zaklade uplatiti središnje tijelo državne uprave nadležno za poslove kulture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaklada ima kunski i devizni račun u poslovnoj banci.

Financira se iz dijela prihoda od igara na sreću i nagradnih igara sukladno Zakonu o igrama na sreću te Uredbi o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načina raspodjele dijela prihoda od igara na sreću te iz osnovne imovine, prihoda od osnovne imovine, donacija i ostalih prihoda sukladno zakonu.

Prihodi se odlukom Upravnog odbora raspoređuju za zakladne svrhe sukladno članku 3. Zakona o zakladi Kultura nova i općim aktima Zaklade.

Na stranicama Zaklade “Kultura nova” ističe se da je ona “rezultat je uspješne višegodišnje inicijative organizacija civilnog društva koje su zagovarale osnivanje posebne zaklade za civilni sektor u kulturi”.

Organizacije civilnog društva na području suvremene kulture i umjetnosti u posljednjih 15-ak godina igraju vrlo značajnu ulogu u cjelokupnom kulturnom sustavu Republike Hrvatske, tvrde na svojim stranicama.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.