Novi broj Kane: Niz zanimljivih tema, među njima razgovor s p. Stjepanom Horvatom

kana
Foto: Kana

Kršćanska sadašnjost objavila je novi, božićni broj revije Kana. U nastavku pročitajte koje teme donosi, kao i o tome kako možete za Božić nekome darovati godišnju pretplatu na Kanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božićni broj Kane

Kršćanska obiteljska revija Kana u božićnom broju donosi niz tekstova nadahnutih duhovnim promišljanjima samoga otajstva Božića, ali i naših sveukupnih ljudskih odnosa i društvene situacije. Između istinskoga otajstva vjere i sekularizirane zbilje, urešene duhom konzumerizma i raznih zlouporaba vjerskih simbola u jeku pandemije, božićni broj Kane sigurno je polazište za dublje promišljanje o ovom božićnom vremenu, ali i vremenu krize i tjeskobe izazvanom pandemijom. Naglasila je to urednica Kane, Maja Petranović, već u Uvodniku, ali i u zanimljivom izboru tekstova koji predstavlja opipljivu ravnotežu raznih tema: problem komunikacije sagledan iz nekoliko različitih perspektiva, podjele izazvane pandemijom, otajstvo Božića i kršćanska nada, obiteljske teme, završetak Godine čitanja, uz ostale redovite rubrike.

U Pitanju sadašnjega trenutka Josip Grbac pod naslovom Problem ljudske komunikacije analizira nove oblike podjele među ljudima (cijepljeni – necijepljeni, pozitivni – negativni…), a na tu se temu naslanja i kolumna Stjepana Balobana pod naslovom Odgovornost katolika za hrvatske podjele. Kako ističe u kolumni, hrvatski katolici, ali i svi ljudi dobre volje, od katoličkih biskupa očekuju odgovornu, hrabru, i nadasve usmjerujuću riječ kako bi i na temelju stajališta službene Crkve mogli donositi vlastite odluke i tako u ovo vrijeme bili odgovorni prema sebi i bližnjima.

Središnji dio Kane čini razgovor Marine Kravarščan s paterom Stjepanom Ivanom Horvatom. Govorio je o svojem volontiranju za beskućnike, modernim načinima evangelizacije putem festivala i društvenih mreža, prenijevši čitateljima Kane svoju božićnu poruku i poticaj prenošenja Radosne vijesti svakom bratu i sestri. Progovorio je i o svojem životnom putu prije nego što je postao svećenik te sudbonosnim susretom s Družbom Misionara Krvi Kristove, čiji je danas dio.

Nadahnuti Božićem, u novom broju Kane pisali su Krešimir Cerovac (Priča o drugom mudracu – priča o vjeri, nadi i ljubavi), Aldo Sinković (Iščekivanje Božića i djelovanje Svete Stolice na Bliskom istoku), Ivan Šarčević (Pravednost postojanja), Đurica Pardon (Bog se uzemljio), Boris Beck (Upomoć, Djede Božićnjaku!), Darko Tepert (Betlehem – znak mira i pravednosti), Veronika Mila Popić (Nepresušna radost), Nikola Kuzmičić (Autoškola za kršćane) i drugi. Rafael Rimić bavio se komunikacijom u zdravstvenoj i duhovnoj situaciji našega vremena, a dva su teksta posvećena i Godini čitanja (Snaga čitanja i Pronađi tekst).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Čitanjem mijenjamo sebe, činimo svoj svijet smislenijim, boljim i zanimljivijom, vjerujemo u dobro, vjerujemo u nadu, vjerujemo da možemo činiti dobro i pridonijeti svijetu”, piše u članku Snaga čitanja Ivane Ivančić Medved. Čitanjem Kane, korak smo bliže tome!

Kanu potražite u knjižarama Kršćanske sadašnjosti, svojim župama ili naručite u web knjižari (u tiskanom ili eIzdanju). Godišnja pretplata iznosi 143 kune, a pretplatiti se možete e-mailom (pretplata@ks.hr) ili telefonom (01 6349 044), na svoje ime ili kao dar bližnjemu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Darujte voljenoj osobi za Božić pretplatu na Kanu!

Kršćanska obiteljska revija Kana suvremeni je mjesečnik za izazove današnjice u kojem obilje zanimljivih tema može pronaći svaki član obitelji. S dugom tradicijom izlaženja (2020. godine proslavljena je 50. godišnjica od prvoga broja), danas Kana u novom ruhu ide u korak sa svevremenskim temama, ali i mnogim aktualnim pitanjima sadašnjega trenutka.

Za Kanu pišu mnogi istaknuti autori, stručnjaci u raznim područjima pa se tako na jednom mjestu mogu susresti imena poput profesora i teologa Stjepana Balobana i Josipa Grpca, Darka Teperta, Nikole Kuzmičića, Josipa Sanka Rabara, Alde Sinkovića, Krešimira Cerovca, Đurice Pardona, s. Veronike Mile Popić, Slavice Dodig…

Osluškujući bilo današnje kršćanske obitelji i pojedinca uronjenog u suvremeno društvo i vrijeme sa svime što ono nosi, Kana je namijenjena svim članovima obitelji, intelektualcima, ali i svima željnima znanja i promišljanja ove stvorene stvarnosti u kojoj Bog poziva čovjeka na najviše zajedništvo svoje ljubavi. Teme pokrivaju područje duhovnosti, života Crkve, a tu su i rubrike Obiteljski savjetnik, Zdravlje, Putopis, Odgoj za medije, Film, Vama djeco, Zlatno doba, Iz misijskog života, Političke teme, Ženska strana medalje i mnoge druge, stalne ili povremene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kana svojim tekstovima i pristupom postaje i ostaje smjerokaz, postojana i pouzdana aktualnost. Još uvijek ju se može uzeti u ruke, uživati u šezdesetak luksuzno uređenih stranica, i uvijek iznova čitati.

Darujte pretplatu!

Nova godina pravo je vrijeme za uključiti se u godišnju pretplatu po cijeni od samo 143 kune godišnje kako bi Kana svakoga mjeseca stizala na kućnu adresu. Pretplata se može odabrati za sebe ili kao dar nekome, osobito onima koje možda ne viđate svakodnevno ili žive daleko. Kana se šalje i u inozemstvo te od prvih dana izlaženja ima svoje vjerne čitatelje u mnogim zemljama.

Svaki novi pretplatnik na dar dobiva vrijednu eKnjigu Kršćanske sadašnjosti, a želite li Kanu pokloniti kao božićni dar, naznačite u e-mailu (pretplata@ks.hr) ili telefonskom razgovoru (01 6349 044) kako bi na traženu adresu stigao već i novi božićni broj Kane.

Kana se svakoga mjeseca može kupiti i pojedinačno u knjižarama Kršćanske sadašnjosti, web knjižari www.ks.hr ili u mnogim župama gdje je izložena uz ostalu periodiku po cijeni od 13 kuna. Osim toga, dostupna je i u eIzdanju po cijeni od 10 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.