Objava kanonizacija dvoje pastira iz Fatime 20. travnja

Foto: fah

Papa Franjo predsjedat će 20. travnja redovnim javnim konzistorijem – vijećem kardinala – koje će objaviti datum kanonizacije Jacinte i Francesca Marta, dvoje pastira iz Fatime, priopćio je u utorak Vatikan.

Papa je u ožujku odobrio dekret Kongregacije za kauze svetaca “u pogledu čuda pripisanog posredovanju blaženog Francisca Marta, koji je rođen 11. lipnja 1908., a umro je 4. travnja 1919., i blažene Jacinte Marto, koja je rođena 11. ožujka 1910., a umrla je 20. veljače 1920.”.

Po talijanskim medijima, nije isključeno da ih Papa kanonizira tijekom svojeg posjeta Fatimi 12. i 13. svibnja, na stotu godišnjicu ukazanja Djevice Marije. Tradicija kaže da se Gospa u Fatimi, 130 kilometara sjeverno od Lisabona, ukazala šest puta, od svibnja do listopada 1917., Jacinti (7), Franciscu (9) i njihovoj rođakinji Luciji (10), prenijevši im poruku podijeljenu u tri “tajne” o događajima u 20. stoljeću.

Kanonizacija znači da je Crkva službeno priznala da je osoba sveta i u raju. Za to joj moraju biti potvrđena dva čuda, jedno za beatifikaciju, a drugo za kanonizaciju, kao opipljivi dokazi njezine blizine Bogu.

Nakon smrti Francisca i Jacinte, Lucia dos Santos, koja se zaredila i postala sestra Lucija, povjerila je prve dvije tajne biskupu 1941., a papa Pio XII. objavio ih je 1942.

Prva tajna, u kojoj Lucija spominje “veliko more vatre s demonima i dušama”, evocira viziju pakla. Druga najavljuje početak “rata još goreg od onog koji je u tijeku”.

Sestra Lucija povjerila je treću tajnu Piju XII. 1944. uz preporuku da je objavi tek poslije 1960. No nijedan Papa do Ivana Pavla II. 2000. nije to želio učiniti, što je potaknulo mnogobrojna nagađanja o njezinu sadržaju.

Treća tajna, po Vatikanu, sadržavala je proročku viziju atentata na Ivana Pavla II. 1981. na Trgu sv. Petra u Vatikanu.

Izvor: narod.hr/Hina