Objavljen interaktivni katalog Zbirke fotografske dokumentacije

Foto: fototeka/Henneberg, Većeslav 1932. g./ Obrovac - Mlin kod pada rijeke Zrmanje u oporom kamenom krajoliku

Ministarstvo kulture objavilo je mrežni katalog Zbirke fotografske dokumentacije Uprave za Zaštitu kulturne baštine podijeljen u četiri zbirke – Zbirka riznica Zagrebačke katedrale, Zbirka Većeslava Henneberga, Zbirka Vladimira Horvata, te Orgulje u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o bogatom vizualnom materijalu koji se ovim projektom prvi put cjelovito predstavlja široj javnosti, a dostupan na poveznici http://fototeka.min-kulture.hr, priopćilo je Ministarstvo kulture.

Fotografska baza orguljaške baštine Hrvatske obuhvaća ukupno 5462 fotografije, a nastala je tijekom akcije “Zaštita glazbenog instrumentarija” koju je od 1972. do 1975. godine provodio tadašnji Republički zavod za zaštitu spomenika kulture u Zagrebu.

Fotodokumentarističko djelovanje Većeslava Henneberga ponajprije je posvećeno ovjekovječivanju baštine starih prethistorijskih gradina i srednjovjekovnih gradova Like i Dalmacije, dok su u ostavštini fotografa Vladimira Horvata, upisanoj u Registar zaštićenih kulturnih dobara, dominantne cjeline Pomorski ciklus, Kontinentalni ciklus, Zagrebački ciklus i Ciklus prirode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autori ovih vrijednih zbirki su, uz Većeslava Henneberga i Vladimira Horvata, još i Nino Vranić i Vladimir Tkalčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.