Objavljene nominacije za britansku književnu nagradu Costa

U užem izboru za nagradu Costa Book Award, jednu od najprestižnijih i najpopularnijih britanskih književnih nagrada, ove je godine u kategoriji najboljeg romana nekoliko zvučnih imena čiji se romani natječu za niz drugih književnih nagrada, a među nominiranima je i irski pisac Colm Toibin koji u prosincu dolazi u Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toibin je jedan od najcjenjenijih irskih pisaca svoje generacije čiji su romani “The Master” i “The Blackwater” bili uvršteni u uži izbor za književnu nagradu Booker. U Hrvatskoj mu je preveden roman “Brooklyn”, koji je također bio nominiran za nagradu Costa, te novela “Evanđelje po Mariji”, a u Zagrebu će gostovati 10. prosinca u organizaciji svojeg hrvatskog izdavača Naklade Ljevak.

U uži ga je izbor za nagradu Costa ovaj put doveo roman “Nora Webster” o ženi koja sama podiže četvero djece u malom irskom gradu. Žiri je roman opisao kao “prekrasno štivo koje je veselje i užitak čitati”.

Na popisu su i obiteljska saga Indijca s londonskom adresom Neela Mukherjeea “The Lives of Others”, te “How to be Both” Ali Smith – oba nominirana i za ovogodišnju nagradu Man Booker, dok je Smith već nagrađena nagradom Goldsmiths. “The Lives of Others” suci su opisali kao “politički nabijen, ambiciozan i povremeno grub u prikazima Indije, s nezaboravnim likovima i svim obiteljskim kompleksnostima”, a “How to be Both” nazvali su “sjajno zamišljenom i drsko inventivnom pričom, istodobno rezonantnom i potresnom”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Popis zaokružuje “House of Ashes” Monique Roffey, “napeto konstruirana priča koja se bavi nasiljem i prevratima revolucija i njihovih posljedica, istodobno i dirljiva i nezaboravna”.

U kategoriji najboljeg debitantskog romana u užem se izboru našao prvijenac nekadašnje Mormonke Carys Bray “A Song For Issy”, po mišljenju žirija, “duboko potresna priča o tuzi i vjeri, ispričana s iznimnom lakoćom”.

S njom se za titulu najboljeg debitanskog romana natječu još Mary Costello s romanom “Academy Street”, “nevjerojatnim prvijencem transcendentalne, mirne snage”; Emma Healey s “Elizabeth is Missing”, “krajnje zadivljujućom i originalanom” pričom o neriješenom 70-godišnjem nestanku, te Simon Wroe, čiji je roman “Chop Chop” žiri opisao kao “hrabru, neustrašivu i okrepljujuće brzu crnu komediju”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kategorija biografije ove je godine iznimno raznolika, a uključuje biografiju “Roy Jenkins: A Well-Rounded Life” autora Johna Campbella, memoare umjetnice Marion Coutts “The Iceberg: A Memoir”, “H is for Hawk” Helen Macdonald, te “Do No Harm: Stories of Life, Death and Brain Surgery” jednog od najistaknutijih britanskih neurokirurga Henryja Marsha.

U kategoriji knjige pjesama natječu se Colette Bryce (“The Whole and Rain-domed Universe”), Jonathan Edwards (“My Family and Other Superheroes”), Lavinia Greenlaw (“A Double Sorrow: Troilus and Criseyde”) i Kei Miller (“The Cartographer Tries to Map a Way to Zion”).

Kategorija dječje književnosti donosi dvije knjige čija se radnja odvija za vrijeme Prvog svjetskog rata, “Listen to the Moon” Michaela Morpurga i “Five Children on the Western Front” Kate Saunders. Popis zaokružuju Simon Mason (“Running Girl”) i Marcus Sedgwick (“The Ghosts of Heaven”).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove je godine za nagradu koja se dodjeljuje najzanimljivijim knjigama godine pisaca koji žive i rade u Velikoj Britaniji i Irskoj stiglo rekordnih 640 prijava, uključujući najviše dosad u kategoriji najboljeg debitantskog romana – ukupno 125, te najboljeg romana, s ukupno 182 prijave.

U ovogodišnjim su žirijima, među ostalima bili književnici Maggie O’Farrell, Elizabeth Buchan, Bernardine Evaristo i Wendy Moore, dječji pisac Jonathan Stroud, pjesnik i književnik Owen Sheers te producent BBC-jeve emisije Radio 2 Book Club Joe Haddow.

Pobjednici u svih pet kategorija bit će proglašeni 5. siječnja 2015., a dobit će novčanu nagradu u visini pet tisuća funta (oko 6 tisuća eura). Autor knjige godine i dobitnik nagrade Costa Book of the Year 2014, čije će ime biti objavljeno na posebnoj svečanosti u Londonu 27. siječnja iduće godine, dobit će još 30 tisuća funta. Tada će ujedno biti proglašen i dobitnik nagrade za kratku priču Costa Short Story Award, kojoj glasove daje publika.

Književna nagrada Costa jedna je od najprestižnijih i najpopularnijih britanskih književnih nagrada. Dodjeljuje se od 1971., a jedinstvena je po tome što u jednakoj mjeri uvažava ostvarenja u području dječje i literature za odrasle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.