Opera ‘Rigoletto’ otvara 65. Splitsko ljeto

Split, 14. 07. 2017. Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović otvorila 63. Splitsko Ljeto. Na fotografiji Foto: Mario Strmotić

Operom “Rigoletto” Giuseppea Verdija pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića te u režiji Dražena Siriščevića, na Peristilu će 14. srpnja biti otvoreno jubilarno 65. Splitsko ljeto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nastojali smo ove godine, u povodu 65. godišnjice ovog veličanstvenog festivala koje obožavaju građani Splita i svi Dalmatinci i gosti, da jedno dobro klasično operno djelo otvori tu manifestaciju,“ rekao je intendant splitskog HNK i ravnatelj Splitskog ljeta Srećko Šestan na konferenciji za novinare u splitskom HNK-u.

Po njegovim riječima, napravljen je iskorak tako “da smo operu prilagodili Peristilu, a ne Peristil izvedbi opere”.

“Mislim da će se u redateljskoj koncepciji i u glazbenoj izvedbi dokazati da Peristil i velike klasične opere mogu zajedno ruku pod ruku,” kazao je Šestan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Redatelj Siriščević je istaknuo kako ova predstava Rigoletta na Splitskom ljetu pokušava odgovoriti na pitanja koja stoljećima muče naraštaje: Koliko vrijedi ljudska žrtva? Vrijedi li se žrtvovati, odreći se svoga života i predati ga za život drugog?
Dirigent predstave Lipanović je istaknuo kako je Peristil primjeren prostor za tako veliku operu kao što je Rigoletto.

„Na Peristilu je akustika savršena, mi volimo reći da se osjećamo kao i u kazalištu,“ kazao je Lipanović.

Po njegovom tumačenju, na Peristilu će biti prikazan jedan suvremeni Rigoletto, ali, kako je naglasio, “sa svim tradicijama koje postoje u tako jednoj značajnoj operi”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.