Osijek: U skulpturu od smeća autori ugradili i figuru Blažene Djevice Marije

Na jednom od tri osječka reciklažna dvorišta, na kojima građani mogu odložiti sortirani otpad, prije nekoliko dana predstavljen je rezultat prekogranične suradnje sa Sremskom Mitrovicom, a to je projekt ekološko – edukativnog parka u kojem će se održavati radionice o korisnosti sortiranja otpada, namijenjene osječkim vrtićarcima i školarcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o završnom dijelu IPA – projekta prekogranične suradnje Hrvatske i Srbije pod nazivom “Stvaranje društva bez otpada” financiranog od strane EU-a i Ureda za udruge Vlade RH, a sam park izgrađen je u reciklažnom dvorištu pored gradske četvrti Jug 2. Projekt provode Unikom i JKP Komunalije iz Sremske Mitrovice, te projektni partneri RRA Slavonije i Baranje, Udruga Zeleni Osijek, Grad Sremska Mitrovica, Ekološki klub grada Sremska Mitrovica i CEKOR.

Kroz projekt se želi sve Osječane, a pogotovo najmlađe, animirati na aktivnije prikupljanje plastičnog otpada, pa je pokrenuta i Facebook kampanja “Stvaranje društva bez otpada”, a odnosi se na akciju da će za svakih prikupljenih deset tona plastike u Osijeku biti posađeno jedno stablo.

Skulptura od otpada – autori Faler i Ausman ubacili figuru i sličicu Blažene Djevice Marije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A usred reciklažnog dvorišta osječki umjetnici Nikola Faler i Filip Ausman izgradili su skulpturu ‘Tornado od smeća’, instalaciju visoku 5 metara, u koju su ubacivali stvari koje su pronalazili u kontejnerima. Među raznovrsnim stvarima, poput stare petrolejke, odbačenih igračaka i pokvarenog ‘Progres’ usisavača, našla se i plastična figura Blažene Djevice Marije, kao i odbačena Gospina fotografija.

Faler3

Je li riječ o slučajnom  ili namjernom odabiru umjetnika Falera, čije ‘instalacije’ inače odišu new – age tematikom, ostaje otvoreno. S jedne strane, činjenica je da je Gospinu figuru i fotografiju netko odbacio, ali s druge strane, je li se baš taj predmet morao naći u uratku umjetnika koji mora poznavati osnove simbola, pa i onih kršćanskih?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, s velikom vjerojatnošću se može reći kako ovo neće naići na odobravanje jednog dijela javnosti koja kršćanske simbole, pa i slike i figure Blažene Djevice Marije smatra svojim svetinjama kojima nije mjesto u ovakvom načinu prikazivanja.

Nikola Faler Tornado od smeća

Ovaj tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.