Otvoren 19. Split film festival

Filmom Estera Martina Bergsmarka “Nešto mora puknuti” sinoć je u splitskom kinu “Central” otvoren 19. Međunarodni festival novog filma – Split film festival.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posjetitelji Split film festivala sljedećih će sedam dana moći pogledati program u šest sekcija: Konkurencija dugometražni, Konkurencija kratkometražni, Forum 3, Gender, Odrazi i Posebni program.

U službenom programu će se održavati radionice, prezentacije i predavanja, a središte je tema ovogodišnjeg festivala “Nadzor i kako ga izbjeći”, odnosno kako se od njega zaštititi, najavili su organizatori.

Na programu je osam dugometražnih filmova mladih neafirmiranih redatelja. Filmovi se bave propitivanjem dubina ljudske egzistencije, a jedan od takvih je i film Antoina d’Agate “Atlas”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među ponuđenim dugometražnim filmovima tri su prvijenci; “Moje slijepo srce” Petera Brunnera, “Žena i rat” Junichija Inoue, te “Melaza” Charlosa Lechuga. Filmovi “Kako nestati u potpunosti” Raye Martina, “Otok kukuruza” Georga Ovashvilija i “Unutarnji neprijatelj” Yorgosa Tsemberopoulosa natječu se za festivalski Grand Prix.

Na festivalu će biti prikazano i 38 kratkometražnih eksperimentalnih, igranih, animiranih i dokumentarnih filmova, i to u šest programa u trajanju do 90 minuta.

Među prijavljenim filmovima su i dva hrvatska “Film u filmu” Petra Fradelića i “Binary Pitch” Vladislava Kneževića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebnost ovogodišnjeg programa će biti projekcije tri diplomska filma studenata UMAS-a; “Mreža solidarnosti” Gilda Bavčevića, “Sveci” Ivana Perića i “Pinokia” Tome Šimundže.

U posebnom dijelu programa će se predstaviti talijanski producent Fabrizio Polpettini koji posljednjih šest godina radi kao umjetnički direktor putujućeg festivala kratkih filmova.

Mjesta održavanja “Split film festivala” su osim kina “Central” još i kino “Karaman”, te kinoteka “Zlatna vrata”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi dugometražni filmovi su titlovani na hrvatskom jeziku. Festival traje do 20. rujna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.