Otvorena izložba radova za spomenik poginulim braniteljima u Zadru

U Muzeju antičkog stakla u Zadru u subotu je otvorena izložba radova pristiglih na natječaj Grada Zadra i Hrvatskog društva likovnih umjetnika za umjetničko rješenje spomenika poginulim braniteljima u Zadru, a najboljim je ocijenjen rad akademskog kipara Tomislava Ostoje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među 22 zaprimljena rada, najboljim je ocijenjen rad akademskog kipara Tomislava Ostoje, drugonagrađeni je Marko Gugić, a treće mjesto osvojilo je umjetničko rješenje Josipa Bosnića. Posebno priznanje ocjenjivačkog suda pripalo je Petru Barišiću.

U obrazloženju prvonagrađenog rada, prof. Ivica Župan, predsjednik ocjenjivačkog suda, kazao je da budući spomenik u formi kocke „odaje snagu odlučnosti i stabilnost“.

“Prvonagrađeni rad u najvećoj mjeri zadovoljava sve natječajne kriterije. Rad je strukturiran u obliku kocke čija je svaka stranica prepuna simbolike i odaje različita likovna rješenja nadahnuta kulturnom i socijalnom atmosferom grada i kraja u kojemu će spomenik biti postavljen. A posebno asocijacijom na trajnost grada koja seže još u antičko doba. Simboli vezani uz Domovinski rat i stradanje lokalnog stanovništva ostvareni su suptilno i diskretno”, rekao je prof. Župan te pojasnio kako nijedan drugi rad nije uvažio dimenzije i okoliš parka u Jazinama u kojemu će biti postavljen spomenik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvonagrađenom radu Tomislava Ostoje dodijeljeno je 30.000 kuna, drugonagrađenom Marka Gugića 20.000 kuna, a za trećenagrađeni rad Josip Bosnić dobit će 10.000 kuna.

Spomenik u obliku kocke u parku u Jazinama trebao bi biti postavljen sljedeće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.