Papa Franjo primio slovenskog premijera Miru Cerara

Papa Franjo u petak je u privatnu audijenciju primio slovenskog premijera Miru Cerara tijekom njegova službenog posjeta Vatikanu, a u razgovoru su potvrđeni dobri odnosi Slovenije i Svete Stolice, objavio je ured slovenskog premijera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vatikanski ured za tisak u priopćenju je naveo da je u razgovorima potvrđena spremnost za nastavak konstruktivnog dijaloga o bilateralnim pitanjima između slovenske države i Katoličke crkve u Sloveniji, a istaknuta je i važnost procesa nacionalne pomirbe u Sloveniji na temelju ljudskih i vjerskih vrijednosti.

Premijer Cerar potvrdio je nakon razgovora s Papom da je bilo riječi i o problemu nacionalne pomirbe o pitanjima iz 2. svjetskog rata i poraća, koja Slovence još i danas ideološki dijele. On je u izjavi za Slovenski radio kazao da se s Papom suglasio kako sve žrtve, odnosno ubijeni iz vremena rata i poraća, zaslužuju dostojan pokop, a društvo pomirenje i suživot.

“No, ta pitanja ne treba iskorištavati u stranačke ili političke svrhe”, dodao je Pahor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov je ured potvrdio da se razgovaralo i o problematici zaštite izbjeglica iz sjeverne Afrike i Bliskog istoka, o svjetskim krizama, te o aktivnostima za stabilnost i suradnju na Balkanu.

To je bio prvi susret Cerara s Papom otkako je lani preuzeo dužnost predsjednika slovenske vlade. Papa Franjo prije točno dvije godine primio je u audijenciju i tadašnju premijerku Alenku Bratušek, u vrijeme kad je Sloveniji prijetila ozbiljna politička kriza zbog financijske nestabilnosti i kad se spominjala mogućnost bankrota državnih financija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.