Papa Franjo putuje u Koreju gledajući cijeli azijski kontinent

Papa Franjo će danas u 16 sati krenuti iz rimske zračne luke Fiumicino na apostolsko putovanje u Koreju, koje će biti treće međunarodno putovanje njegova papinstva. Jedan od glavnih događaja toga pohoda, koji će završiti 18. kolovoza, bit će susret s mladima, okupljenima na Danu azijske mladeži.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O važnosti toga putovanja, za Vatikanski televizijski centar, govorio je Papin državni tajnik kardinal Pietro Parolin, koji je istaknuo tri čimbenika: prvi je činjenica da Papa prvi put odlazi na Daleki istok, na taj dio svijeta koji poprima sve veću važnost u svjetskoj politici i gospodarstvu. Ali, Papa odlazi tamo kako bi se obratio cijelom kontinentu, ne samo Koreji. Iako putuje u Koreju, taj se pohod odnosi na sve zemlje tog kontinenta, i to zahvaljujući upravo proslavi Dana azijske mladeži, koja se održava u Koreji, i na kojoj će sudjelovati predstavnici mladih iz obližnjih zemalja. Treći je vidik budućnost; mladi predstavljaju budućnost, te se stoga Papa obraća budućnosti toga kontinenta – napomenuo je kardinal.

Osvrnuvši se upravo na taj Papin susret s mladima, kardinal Parolin rekao je da će poruka Svetoga Oca toj mladeži vjerojatno biti ta da imaju postati protagonisti u životu Crkve. To znači da je potrebna njihova aktivna nazočnost, njihovo sudjelovanje, nazočnost koju čine suradnja i suodgovornost.

Mladi su Crkvi potrebni, na to nas je podsjećao sveti Ivan Pavao II., a na to nas podsjeća i papa Franjo – napomenuo je kardinal te istaknuo da mladi imaju postati evangelizatori svojih vršnjaka; to je glavni poziv. Osim toga, – dodao je – Papa će insistirati na tomu da ne dopuste da ih zaslijepe kratkotrajne vrijednosti naših društava i našega načina života, te da u Isusu pronađu pravi odgovor na svoja pitanja i svoje brige.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papin je državni tajnik potom spomenuo drugi važan razlog zbog kojega papa Franjo ide u Koreju, a to je beatifikacija 124 korejskih mučenika, te istaknuo da je važno napomenuti kako je u toj skupini mučenika samo jedan svećenik. Svi su drugi laici koji su bili različitih zanimanja, od najponiznijih do onih najviših na društvenoj ljestvici. To nam pokazuje jedno od obilježja Crkve u Koreji, odnosno činjenicu da je riječ o Crkvi nastaloj iz svjedočanstva i zauzimanja laikâ koji su znali očuvati i prenijeti vjeru – napomenuo je kardinal te istaknuo da je upravo to bitna poruka: da smo svi pozvani na sudjelovanje u poslanju naviještanja Evanđelja, i da smo svi pozvani na svetost koja se može izraziti na razne načine, ali koja treba obilježiti zauzimanje svakog pojedinca.

Na novinarovu primjedbu da će Papa svoj pohod Koreji, za koju biskupi kažu da je „posljednja žrtva hladnoga rata“, završiti misom za mir i pomirenje, te na pitanje hoće li to putovanje moći otvoriti nove putove dijaloga među vođama dviju Koreja, i pružiti nadu katolicima u Sjevernoj Koreji, kardinal je Parolin rekao da je to oduvijek bila velika nada Svete Stolice koja se i konkretno zauzela u tom smjeru.

Normalna je tvrdnja da tim poluotokom još uvijek vladaju napetosti, i da su mu potrebni mir i pomirenje – primijetio je Papin državni tajnik. Mislim da će Papino putovanje pomoći i u tom smislu, odnosno da će se nastaviti djelo solidarnosti prema pučanstvu koje je u nevolji, u potrebi, te da će se, u mogućoj mjeri, poduprijeti otvaranje prostorâ za komunikaciju i dijalog, jer ja vjerujem, – kazao je kardinal – a to je Papino uvjerenje koje je više puta istaknuo, da se postojeći problemi mogu riješiti samo putem komunikacije i kroz dijalog; i ako postoji dobra volja kod svih ljudi, putovi se za to uvijek pronađu – istaknuo je kardinal Parolin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.