Papa na Siciliji osudio korupciju i pozvao mafijaše da se obrate

Nakon posjeta svetištu u Pompejima Papa je posjetio četvrt Scampia u predgrađu Napulja u sklopu svog jednodnevnog pohoda tome gradu na jugu Italije, prenosi IKA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Trgu Ivana Pavla II. Papi je vrlo topao doček priredilo mnoštvo vjernika. U svojem govoru Papa je istaknuo, kako je rekao, „jedan lijep izazov”: nikada ne dopustiti da zlo ima zadnju riječ.

„Znamo da onaj koji se dragovoljno odluči za put zla krade dio nade, nešto sitno zaradi ali krade nadu samom sebi, drugima društvu. Put zla je put koji uvijek krade nadu, krade je poštenom i radinom puku, kao i dobrom glasu grada, njegovu gospodarstvu”, upozorio je Papa.

Govoreći zatim o emigrantima, Papa je rekao da oni nisu ljudska bića drugog reda te je sve pozvao da se trude da doseljenici osjete da su građani, da su poput nas, djeca Božja, da su selioci kao i mi, jer i mi smo selioci prema drugoj domovini, rekao je slikovito Papa. Upozorio je zatim na problem velike nezaposlenosti rekavši kako je tome uzrok ekonomski sistem koji odbacuje ljude, a to posebno sada pogađa mlade koji su odbačeni, to jest bez posla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nezaposlenost ljudima otima dostojanstvo. Moramo se boriti protiv toga, moramo braniti naše dostojanstvo građana, muškaraca, žena, mladih. To je drama našega doba”, rekao je Papa. Potom je upozorio na drugi s tim povezan problem: izrabljivanje radnika nazvavši to ropstvom, neljudskim, nekršćanskim.

„Onaj koji to čini a naziva se kršćaninom je lažov, on nije kršćanin”, istaknuo je Papa. U svojem obraćanju Sveti Otac je progovorio i o korupciji: “Ako zatvorimo vrata doseljenicima, ako oduzmemo rad i dostojanstvo ljudima, kako s to zove? To se zove korupcija”, rekao je Papa istaknuvši kako su toj opasnosti svi izloženi.

“Koliko je samo korupcije u svijetu. Ono što je korumpirano je prljavo! Ali i zaudara, korupcija zaudara! I korumpirano društvo zaudara! Kršćanin koji se odaje korupciji nije kršćanin, on zaudara, istaknuo je Papa.
Papa je u svom obraćanju potaknuo na aktivno sudjelovanje gradskih institucija, jer, kako je rekao, zajednica ne može napredovati bez njihove podrške, posebno u vrijeme krize, kada se javljaju teške, a katkad i ekstremne situacije u društvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Dobra politika” je služenje ljudima, koje se ostvaruje prije svega na lokalnoj razini, gdje je težina neizvršavanja obaveza, kašnjenja, stvarnih propusta izravnija i bolnija. Dobra politika je jedan od najviših izraza milosrđa, služenja i ljubavi, istaknuo je Papa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.