Papa poslao apele Putinu i Zelenskom; jednom da zaustavi spiralu smrti, drugom da pristane na pregovore

putinu
Foto: EPA/FABIO FRUSTACI

Papa Franjo cijeli je svoj nagovor uz molitvu Anđeo Gospodnji u nedjelju, 2. listopada posvetio ratu u Ukrajini, uputivši apel Vladimiru Putinu da zaustavi  ”spiralu nasilja i smrti”, a ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog molio je “da bude otvoren za ozbiljne mirovne prijedloge”. Papin nagovor IKA donosi u cijelosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijek rata u Ukrajini postao je toliko ozbiljan, razoran i prijeteći da izaziva veliku zabrinutost. Zato ću danas tome posvetiti cijelo ovo razmišljanje prije molitve Anđeo Gospodnji. Naime, ta strašna i nepojmljiva rana čovječanstva, umjesto da zacijeli, nastavlja sve više krvariti, čak prijeti opasnost i da se proširi.

>Zelenskij: ‘Ukrajina će braniti svoje ljude koji još uvijek žive na okupiranim područjima’

Rijeke krvi i suza prolivenih posljednjih mjeseci duboko su me rastužile. Srce me boli zbog tisuća žrtava, posebno djece, i zbog brojnih razaranja, koja su mnoge osobe i obitelji ostavila bez krova nad glavom i koja golemim područjima prijete hladnoćom i glađu. Određena se djela nikada ne mogu opravdati, nikada! Uznemirujuće je što svijet uči geografiju Ukrajine kroz imena kao što su Buča, Irpin, Mariupolj, Izium, Zaporižja i druga mjesta, koja su postala mjesta neopisivih patnji i strahova. A što tek reći za to da je čovječanstvo ponovno suočeno s nuklearnom prijetnjom? To je apsurdno.

”Pa što se još treba dogoditi!? Koliko krvi još mora proteći?!”

Pa što se još treba dogoditi!? Koliko krvi još mora proteći da shvatimo da rat nikada nije rješenje, već samo uništenje? U ime Boga i u ime osjećaja humanosti koji prebiva u svakom srcu, ponavljam svoj apel da smjesta dođe do prekida vatre. Neka ušute oružja i neka se traže uvjeti za početak pregovora koji će moći dovesti do rješenjâ koja nisu nametnuta silom, već dogovorena, pravedna i trajna. A takva će biti ako se budu temeljila na poštivanju svete vrijednosti ljudskog života, kao i na suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti svake zemlje, kao i na pravima manjina i legitimnim interesima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Medvedev zvecka nuklearnim oružjem, nelegalni referendum bliži se kraju; objavljene snimke zbjega iz Rusije

Izražavam duboko žaljenje zbog ozbiljne situacije do koje je došlo posljednjih dana, s daljnjim djelovanjima koja se protive načelima međunarodnog prava. Ona, naime, povećava opasnost od nuklearne eskalacije, do te mjere da pobuđuje strah od nekontroliranih i katastrofalnih posljedica na globalnoj razini.

Apel Putinu i Zelenskom

Moj je apel prije svega upućen predsjedniku Ruske Federacije. Molim ga da zaustavi, također za ljubav svog naroda, tu spiralu nasilja i smrti. S druge strane, duboko ožalošćen zbog goleme patnje ukrajinskog stanovništva nakon pretrpljene agresije, upućujem isto tako usrdan apel predsjedniku Ukrajine da bude otvoren za ozbiljne mirovne prijedloge.

Sve protagoniste međunarodnog života i političke vođe država ustrajno molim da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se okončalo rat koji je u tijeku, ne dopuštajući se uvući u opasne eskalacije, te kako bi se promicalo i podržavalo inicijative za dijalog. Molimo vas da mladi naraštaji udišu zdrav zrak mira, a ne onečišćeni zrak rata, koji je jedna ludost!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Guardian: Putin je spreman sukob eskalirati do ruba nuklearnog rata, radije nego priznati poraz

Neka se, nakon sedam mjeseci neprijateljstva, upotrijebe sva diplomatska oruđa, pa i ona koja do sada možda nisu korištena, da se ova strašna tragedija prekine. Rat je sam po sebi greška i užas!

Uzdamo se u Božje milosrđe koje može promijeniti srca i u majčinski zagovor Kraljice Mira, u trenutku u kojem se uzdiže Prošnja Gospi od Ružarija u Pompejima, duhovno sjedinjeni s vjernicima okupljenima u njezinu svetištu i u mnogim krajevima svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.