Park prirode Medvednica poziva posjetitelje na Dane otvorenih vrata 2. lipnja

Zagreb, 1.10.2017.- V.d. ravnateljice Javne ustanove "Park prirode Medvednica" Snježana Maliæ-Limari u razgovoru za Hinu najavljuje veliku obnovu Medvedgrada novcem dobivenim iz fondova Europske unije te još dva projekta takoðer financiranih EU novcem (Interreg i Horizon 2020), a svi æe oni zajedno s gradskim projektom - sljemenskom žièarom, omoguæiti da taj park zasja u novom sjaju i postane još atraktivniji za domaæe i strane posjetitelje. foto HINA/ Ante GUDELJ/ ua

Javna ustanova “Park prirode Medvednica” organizirat će 2. lipnja događanje pod nazivom “Otvorena vrata Medvednice”, o dostupnosti i inkluzivnosti svih posjetitelja zaštićenih područja u Hrvatskoj, uključujući osobe s invaliditetom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Događanje će biti od 10 do 15 sati na glavnom ulazu u Park prirode Medvednica na Bliznecu, a održava se u okviru EU projekta – Interreg – CEETO („Ekoturizam srednje Europe: Alati za zaštitu prirode“), najavila je u ponedjeljak u priopćenju ravnateljica Javne ustanove “Park prirode Medvednica” Marina Popijač.

Cilj je, kaže, podsjetiti posjetitelje parka da su njihovi korisnici i osobe s invaliditetom te ih potaknuti da iskoriste svoju zdravstvenu prednost i na jedan dan se odreknu automobila kako bi ostavili prostor za one koji stvarno nemaju drugu mogućnost dolaska u park.

Na događanju će sudjelovati udruge i ustanove koje skrbe o osobama s različitim oblicima invaliditeta – oštećenjima vida, sluha, te tjelesnim i mentalnim oštećenjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruga za promicanje istih mogućnosti (UPIM) te udruge Pčelinjak i Propolis predstavit će projekt inkluzivna škola pčelarstva te bonton za bolje razumijevanje osoba s invaliditetom. URIHO će predstaviti mogućnosti profesionalne rehabilitacije osoba s invaliditetom kao i njihovo zapošljavanje te ručno izrađene proizvode koje će i prigodno prodavati.

Centar za rehabilitaciju SILVER predstavit će program socijalizacije budućih pasa pomagača, a Udruga slijepih Zagreb prezentirat će kretanje sa slijepim osobama i podučavati kako pravilno voditi slijepu osobu. Također, pridružit će se i sa svojim planinarskim društvom „Prijatelji planina“ u organizaciji i provođenju edukativne šetnje Parkom prirode Medvednica.

Mali dom – gradska ustanova za rehabilitaciju djece s oštećenjem vida i višestrukim oštećenjima predstavit će rad i proizvode ustanove, organizirat će simulaciju gledanja s različitim oštećenjima vida (naočale) za posjetitelje, te predstaviti radove svojih korisnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Centar za rehabilitaciju Zagreb – podružnica Ilica prezentirat će likovne radove svojih korisnika i rad ustanove.

Od 11 do 12 sati bit će organizirana šetnja Šumskom stazom Bliznec za osobe s invaliditetom, a nakon šetnje u prostorijama Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) održat će se predavanja “Podzemna fauna špilje Veternice”, “Šišmiši špilje Veternice” i “Potočni rakovi na Medvednici”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.