Pavičić: ‘Svatko može svoj egzibicionizam proglasiti umjetnošću da bi uvrijedio kršćane’

Foto: snimka zaslona

Snimanje njemačkog dokumentarnog filma “Boja kože” u Dubrovniku, kojem je ekipa snimala srpsku umjetnicu Vesnu Knežević koja se skidala gola na zidinama, u domu Marina Držića pa i u crkvi svetog Ignacija, šokiralo je građane i gradske i županijske vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Nakon reakcija biskupa Uzinića, direktor Filmske akademije ispričao se Crkvi i Dubrovčanima

Dubrovački biskup Mate Uzinić najavio je podnošenje prekršajnih prijava zbog neovlaštenog snimanja, ulaska filmske ekipe i svih aktera u crkvene prostore bez adekvatne dozvole, te vrijeđanja osjećaja vjernika. Također, Biskupija će iskoristi sve pravne mogućnosti protiv Deutche Film und Fernsehakademie Berlin kako bi zabranila javno publiciranje neprimjerenih fotografija koje su nastale u dubrovačkim crkvama.

> Biskup Uzinić odredio da zbog oskvrnuća u crkvi sv. Ignacija ne može biti bogoslužja: Pokornički čin i ponovni blagoslov u četvrtak navečer

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O ovome skandalu govorio je Darko Pavičić, u Studiju 4 za HRT.

“Ovo je apsolutno šok. Ne mogu vjerovati da si netko može dopustiti takav luksuz da napravi blasfemiju. To je svetogrđe. Svatko, pa i s minimalnim kućnim odgojem, zna da to nije primjereno. Crkva je sveti sakralni prostor, ona je posvećena i za vjernike ima veliko značenje. U svetohraništu se nalazi živi Isus Krist – vjernici vjeruju u to”, istaknuo je Pavičić.

> Dubrovački fotograf koji je snimao golotinju u crkvi: ‘Radi se o buntu’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za njega su izgovori da je to javni prostor i kako je riječ o umjetnosti – čista laž. “Ako svojom slobodom ugrožavate nečiju drugu slobodu i prava, onda se prelazi granica. Netko tko je to radio morao je znati da će uvrijediti nekoga”, naglasio je Pavičić.

> Dehumanizacija neistomišljenika financirana javnim novcem: Biskup Bogović, Hasanbegović, Markić, Thompson..prikazani kao svinje koje se na kraju ubija

Da se to dogodilo u džamiji to bi bio prvorazredni svjetski skandal. Ovo je test cjelokupnog odnosa prema katolicima u Hrvatskoj, a i kršćanima jer se kroz javna vrijeđanja u medijima i ponižavanja i svećenika i vjernika – zapravo stvorio jedan prostor da netko može uzeti svoj projekt, proglasiti ga umjetnošću, a zapravo se radi o čistom egzibicionizmu. Svatko može svoj egzibicionizam proglasiti umjetnošću da bi uvrijedio kršćane”, dodao je Pavičić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.