Picassova djela iz “čudesne 1932.” na izložbi u Tate Modernu

Foto: fah

Posjetitelji će na izložbama u Londonu i Parizu krajem godine moći uživati u najvećim Picassovim umjetničkim djela nastalima u ključnoj godini umjetnikova života, 1932. na vrhuncu veze s mladom ljubavnicom i muzom Marie-Therese Walter, izvijestili su iz Tate Moderna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložbe organizirane u suradnji dviju svjetski poznatih galerijskih prostora pod nazivom “Picasso 1932. – Ljubav, slava, tragedija” održat će se u pariškome Picassovu muzeju od 10. listopada 2017. do 11. veljače 2018. te u londonskom Tate Modernu od 8 ožujka do 9. rujna 2018., najavlju je Guardian.

Posjetitelji će moći uživati u više od stotinu djela iz velikih svjetskih galerija i muzeja, ali i iz privatnih zbirki. Među njima je slavno platno “San” što ga je 2013. za 155 milijuna dolara na dražbi kupio američki kolekcionar Steven Cohen, a prikazuje Marie-Therese Walter. Slika će prvi put biti izložena u Velikoj Britaniji.

Među izlošcima će biti i “Djevojka pred zrcalom”, biser iz stalnog postava njujorške Mome koji rijetko napušta svoju matičnu kuću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Direktor Tate Moderna Achim Borchardt-Hume, suorganizator i jedan od kuratora izložbi kazao je da je teško publici predstaviti “nešto što je više od mita” zbog čega su se on i pariški kolega odlučili na izbor slika iz 1932., razdoblja što ga je sam Picasso zvao “godinom čudesa”.

Te je godine učvrstio status superzvijezde među umjetnicima i najutjecajnijeg svjetskog živućeg umjetnika, naslikavši neka od svojih remek djela za koja mu je inspiracija bila nova ljubav Marie Therese Walter koja je 1935. na svijet donijela njihovu kćer Mayu. Kada su se upoznali 1927. Picasso je imao 47 i još je živio s prvom suprugom Olgom Khokhlovom, a Marie Therese je imala 17.

“Izložba će posjetiteljima omogućiti da urone dublje u Picassov svijet i njegov privatni život u ključnome trenutku njegove karijere”, kazao je Borchardt-Hume.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.