Pismo gimnazijske profesorice: Ponosna sam na državnu maturu i svoje buduće intelektualce, unatoč nekolicini kradljivaca

Foto: narod.hr

Tijekom dana u našu redakciju je stiglo pismo gimnazijske profesorice Lidije Blagojević, zaposlene u osječkoj Drugoj gimnaziji. U središtu njezine misli je dobar projekt državne mature na koji je kao nastavnica ponosna, kao i na svoje učenike. Pismo prenosimo u cijelosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao i svaki puta kad se piše ispit državne mature u jutarnjem terminu (u 9:00) i danas su poslovi krenuli uobičajenim točno propisanim protokolom: u  7:30 sastaje se školsko ispitno povjerenstvo (čine ga razrednici svih maturantskih razreda, ravnatelj i školski ispitni koordinator), u  7:50 ispitni koordinator održava sastanak s dežurnim nastavnicima na maturi i posao kreće: lijepljenje popisa učenika  na vrata učionica, zajedno s natpisom ISPITI – NE SMETAJ, prozivanje učenika koji na ulazu moraju pokazati osobni dokument, odložiti stvari, čak i voda koju smiju imati na stolu, uz kemijsku olovku crne ili plave boje, čak ni ta voda ne smije biti u bočici s natpisom, naljepnica se mora skinuti kako bi se izbjegla svaka mogućnost prepisivanja ispitnoga gradiva.

I svi nastavnici u svim srednjim školama i na svim mjestima na kojima se piše državna matura u isto vrijeme svojim učenicima čitaju isti uokvireni tekst:“Dobar dan, danas polažete ispit…“. Sve je propisano, sve je izvrsno zamišljeno, sve funkcionira, svaki se puta dežurajući na državnoj maturi osjećam bar malo ponosna kako u ovoj našoj lijepoj i jedinoj neke stvari izvrsno idu…

Realnost ‘zemlje znanja’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I onda jutros šok i nevjerica, esej iz hrvatskoga jezika se ne piše, odgođen je za sutra. I to se već događalo – zlobnici će reći opet problem s hrvatskim jezikom.  Iako je to samo šala i nadajmo se samo slučajnost, svaki puta do sada  kad se pojavio neki problem u vezi s državnom maturom, bilo je to s testom iz  hrvatskoga jezika. Iako sam na portalima pročitala vijest da se pisanje eseja odgađa, uputila sam se na svoje radno mjesto, u osječku gimnaziju, gdje sam jutros trebala biti dežurni nastavnik, voditelj ispitne prostorije u kojoj se trebao pisati sporni esej. Na ulazu me dočekala učenica, maturantica iz udaljenog slavonskog sela do koje informacija o odgodi nije došla, a koja autobus za povratak u svoje selo ima tek u 16:30 (ostale autobusne linije su ukinute jer je nastava završila – to je realnost zemlje znanja).

NCVVO učinio jedinu moguću stvar

Kasnije se ispostavilo i zašto je esej odgođen, ukradeni su testovi u pulskoj privatnoj gimnaziji. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja učinio je jedinu moguću ispravnu stvar: odgodio je pisanje ispita što je puno bolji izbor nego dopustiti pisanje ispita, a cijelu prošlu noć cijeli internetski prostor preplavljen je informacijama o temi eseja, čak i fotografija s tekstom eseja kruži. Zašto se to dogodilo, kako je to moguće u dobro organiziranom i nadziranom sustavu? Neka odgovorni istraže i neka krivci odgovaraju. Škole nisu policijski, a ni zaštitarski nadzirane, za to nikada nije bilo dovoljno sredstava, državna matura ide dalje,  fasada drži, ali krov prokišnjava. Uostalom, nijedan sustav ne može spriječiti dovitljivog kradljivca, a učenici koji su otuđili testove, to definitivno jesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sutra je novi dan i nastavnici će nastaviti s ponosom i puno entuzijazma

Pogreške su se događale, događat će se i dalje. Sutra je novi dan i nova tema eseja. Školski će koordinatori provesti dan i noć čekajući nove omotnice s novim esejima. A nastavnici će sutra ujutro  (sat kasnije nego je danas predviđeno, ispit naime počinje sutra u 10:00) s puno entuzijazma i mrvicom ponosa čitati, za sve škole i sve maturante isti tekst: “Dobar dan, danas polažete ispit iz hrvatskoga jezika…”, poželjeti im,također obrascem propisano, puno sreće na ispitu. Nakon toga, dežurni nastavnik će na ploču napisati vrijeme početka i završetka ispita 10:00 – 12:40, učenici će početi pisati točno u 10:00, a nastavnici će gledati pred sobom buduće intelektualce,  filozofe, povjesničare, liječnike, matematičare, kako pišu svoj maturalni esej.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.