Trodnevni međunarodni znanstveni skup ‘Imaju li religije značenje za Europu’

U Maloj dvorani KD “Lisinski” u Zagrebu svečano je 8. siječnja počeo trodnevni međunarodni znanstveni skup “Imaju li religije značenje za Europu”, koji je u sklopu proslave jubileja 800. obljetnice dominikanskoga reda organizirala Hrvatska dominikanska provincija u zajedništvu s Generalnom upravom Reda propovjednika te u suradnji s više domaćih i inozemnih obrazovnih institucija i vjerskih zajednica: Sveučilištem u Zagrebu, Međunarodnim dominikanskim sveučilištem Domuni, Filozofskim fakultetom Družbe Isusove te Učiteljskim fakultetom iz Zagreba, Papinskim sveučilištem Angelicum iz Rima, Woolf Instituteom u Cambridgeu, Islamskom zajednicom u Zagrebu, Židovskom vjerskom zajednicom Bet Israel u Zagrebu te URI-jem Europe, Styriom, navodi IKA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Regens studija Hrvatske dominikanske provincije fr. Srećko Koralija predstavio je ciljeve kongresa, ističući da se na interdisciplinaran način želi razmišljati o važnim društvenim temama, a sudionici su znanstvenici različitih akademskih profila – filozofi, teolozi, pravnici, povjesničari, sociolozi.
Okupljenima se obratio i fr. Bruno Cadore, Učitelj Reda, istaknuvši da takav simpozij može dovesti do zajedništva te da organiziranje takvih sadržaja uistinu može voditi prema ostvarenju bratstva među različitima.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras govorio je o važnosti religijskih vrijednosti u odgoju, obrazovanju, u obiteljima i cjelokupnom društvu, te istaknuo potrebu međukulturnog dijaloga, zaključivši da ljudi teško mogu živjeti bez čvrstih oslonaca koje im daju vjerska uvjerenja.

Čestitajući jubilej dominikancima, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić istaknuo je da je čovjek ugrožen kada se Bog izbaci iz javnoga života, da dijaloga nema ako mu se ne prilazi iz unutarnjeg uvjerenja i poštovanja drugoga i drukčijega, da domaći političari svoje propuste prenose na religiju, osobito kada donose sumnjive zakone koji se kose sa savješću te da je izgradnja dobrog društva nemoguća bez oslanjanja o moral, identitet i savjest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrebački muftija Aziz Hasanović ocijenio je da se za kongres takvoga sadržaja u Europi nije mogla odabrati ni bolja zemlja ni bolji grad ni bolja dvorana, jer da Hrvatska ima tako dobro uređene odnose sa svim vjerskim zajednicama da može biti ogledan primjer mnogim drugim zemljama, zagrebački gradonačelnik primjerom pokazuje da sve vjerske zajednice doživljava kao svoje, a “Lisinski” je hram hrvatske kulture. Istaknuo je visoke standarde koje islamska zajednica uživa u Hrvatskoj te spomenuo 100. obljetnicu službenog priznanja islama u Hrvatskoj.

Rabin Židovske vjerske zajednice Bet Israel Kotel Da-Don napomenuo je da međureligijski objašnjava srce i temelje svake vjere. Glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić istaknuo je pak da stvarnosti u životima oblikuju obitelj, vjerska zajednica, mediji i društvene mreže, raditi na međusobnom razumijevanju je posao vjerskih vođa, a posao medija je učiti javnost kako treba prihvatiti i uvažavati one drukčije. Izaslanik zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića Stipe Zeba predstavio je iznimno dobru suradnju Grada Zagreba s vjerskim zajednicama, objasnivši da je Zagreb nezamisliv bez potpore vjerskih institucija u mnogim gradskim sadržajima te zahvalio dominikancima na iznimnom pastoralnom doprinosu vjernicima grada Zagreba. Metropolit SPC zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić podsjetio je da je Europa utemeljena na rimskom pravu, grčkoj kulturi i židovsko-kršćanskom vjerničkom identitetu te u novije vrijeme uz sve veći utjecaj islama.

Svečanosti otvorenja nazočili su i kao domaćin kongresa provincijal Hrvatske dominikanske provincije fr. Anto Gavrić, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj Alessandro D’Errico, vojni apostolski administrator Juraj Jezerinac, izaslanik zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića vlč. Marko Kovač, predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica fra Jure Šarčević, rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta Željko Tanjić i mnogi drugi, izvještava službena mrežna stranica dominikanaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.