(FOTO) 8. hrvatski žrtvoslovni kongres: ‘Vukovar je rušila i kokarda i zvijezda petokraka’

Foto: Narod.hr

U petak, 8. studenog 2019. u dvorani Zagreb na Hrvatskim studijima u Zagrebi svečano je otvoren 8. hrvatski žrtvoslovni kongres pod nazivom: „Totalitarizmi 20. stoljeća i njihove posljedice za hrvatski narod“. Kongres se održava u razdoblju od 8. do 10. studenog u Zagrebu i Krapini pod pokroviteljstvom Grada Vukovara i gradonačelnika Ivana Penave te uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja i Grada Krapine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon hrvatske himne u izvedbi sopranistice Valentine Mekovec, kćerke hrvatskoga branitelja, uz klavirsku pratnju Darija Sabola, okupljene su pozdravili pročelnik hrvatskih studija Mario Grčević, izaslanik vukovarskog gradonačelnika Tomislav Josić, predstavnik Ministarstva branitelja Ivan Kozlica, voditeljica Platforme za europsko sjećanje i savjest Andrea Valič Zver te predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva Ante Beljo.

„Tvrdim da je Vukovar rušila i kokarda i zvijezda petokraka. Ja sam vidio i jedno i drugo“ – rekao je, govoreći o žrtvama totalitarnih sustava Tomislav Josić. Josić je govorio i o tome kako se danas Vukovarci susreću s onima koji su vršili zločine nad njima, a koji još uvijek nisu procesuirani te kako vladajuću politiku većinom ne zanimaju ti problemi. On je ujedno prenio isprike vukovarskog gradonačelnika Penave što nije mogao doći, naglasivši da on svesrdno podržava održavanje Kongresa.

Ivan Kozlica iz Ministarstva branitelja istaknuo je kako se i sam bavi žrtvama Drugog svjetskog rata te kako je bio izlagač na već nekoliko žrtvoslovnih kongresa. Zatim je nabrojao aktivnosti Ministarstva branitelja na pronalasku žrtava u proteklom razdoblju. „Tijekom dosadašnjeg rada provedena su istraživanja na 1128 lokacija gdje se nalaze moguća groblja žrtava na području svih županija i Grada Zagreba. Obavljena su 444 terenska izviđanja i snimanja lokacija. Također obavljeno je 35 probnih iskapanja, 135 ekshumacija, a ekshumirana su 1963 posmrtna ostatka osoba, od čega je 1298 trajno zbrinuto. U 2018. i 2019. pregledano je više od 28 tisuća kvadratnih metara.“ – rekao je Kozlica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Komunizam je još uvijek živ”

„Komunizam nije pao s padom Berlinskoga zida. On je još uvijek živ“ – kazala je gošća iz Slovenije, voditeljica Platforme za europsko sjećanje i savjest, dr. sc. Andrea Valič Zver. Ona je podsjetila na pakt između Hitlera i Staljina, tj. nacizma i komunizma, koji je utro put izbijanju Drugog svjetskog rata. Posebno je naglasila važnost ovogodišnje Rezolucije Europskog parlamenta kojim je izjednačen komunizam i nacizam.

Potom su uslijedila izlaganja gostiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. sc. Mario Grčević i dr. sc. Stjepan Šterc govorili su o novoosnovanom Studiju demografije i hrvatskog iseljeništva na Hrvatskim studijima. Istaknuli su kako su otvaranje ovog studija pratile brojne neosnovane kritike te bojazan da ga neće mnogo studenata upisati, no kako je, usprkos tome, pokazan velik interes za upis ovog studija. Govoreći o otvaranju studija naglasili su potrebu da se jedan od ključnih pitanja hrvatskog društva – demografija i hrvatsko iseljeništvo – digne na akademsku razinu.

Dr. sc. Ante Čuvalo govorio je na temu „Žrtvoslovlje i hrvatsko iseljeništvo – poticaj za proučavanje“. Istaknuo je kako je hrvatsko iseljeništvo, još od doba bana Khuena Hedervaryja uvijek snažno i homogeno reagiralo na tragične događaje u domovini te kako se u iseljeništvu uvijek čuvala ideja hrvatske samostalnosti.

Nositelji antifašizma u Istri bili su narodnjaci i hrvatsko katoličko svećenstvo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tatjana Tomaić održala je izlaganje na temu „Talijanski fašizam i hrvatski antifašizam u Istri od 20-tih godina do polovice XX. stoljeća“. Pojasnila je kako je talijanska represija bila prisutna u Istri još i prije dolaska fašizma na vlast te kako se hrvatsko stanovništvo tome odlučno odupiralo te je pritom podsjetila na Proštinsku bunu i Labinsku republiku. U tijeku Drugog svjetskog rata, istaknula je izlagačica, Hrvati pristaju uz partizanski pokret, ali ne zbog odanosti komunističkoj ideji nego zbog želje da Istra konačno ponovno pripadne Hrvatskoj. Ključnu povijesnu ulogu za ponovno pripajanje Istre Hrvatskoj nakon Drugog svjetskog rata odigralo je istarsko hrvatsko katoličko svećenstvo na čelu s Božom Milanovićem, naglasila je Tomaić. Istarski su svećenici bili nedvosmisleno za pripajanje Istre matici zemlji, usprkos tome što je to značilo i dolazak komunizma pod kojim su trpjeli progone, naglasila je izlagačica, podsjetivši na ubojstva i bacanje u fojbe neistomišljenika te na ubojstvo svećenika Miroslava Bulešića. Usprkos tome, don Božo Milanović je na pitanje novinara kako to da istarski svećenici žele radije pod komunističku Jugoslaviju nego pod katoličku Italiju, odgovorio: “Državne granice se određuju za stoljeća. Režimi prolaze, a narod ostaje.”, podsjetila je. Tomaić je također primjetila kako se danas antifašizam veže isključivo uz komunizam, iako su u Istri nositelji antifašizma bili narodnjaci i katoličko svećenstvo.

Tko je bio dr. Božo Milanović, svećenik antifašist, zbog kojeg su u Istri zviždali predsjednici?

Josip Palada održao je izlaganje na temu „Fašističko-četnički i jugokomunistički zločini u priobalju i na otocima“. On se posebno osvrnuo na činjenicu koliko je bio težak život tih krajeva pod talijanskom fašističkom represijom.

Željko Raguž govorio je o stradanju Hrvata istočne Hercegovine u Drugom svjetskom ratu i poraću. Spomenuo je akcije četničke „milicije“ koja je protjerivala brojne Hrvate i počinila zločine nad njima, a također i partizanske zločine nad stanovništvom toga kraja, kojima je vrhunac bio u pokolju na Bleiburgu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rijetki su oni koji znaju za zločine u Grabovici, Vitezu, Uzdolu…

Anto Brtan održao je izlaganje na temu „Hrvatske žrtve najnovijega svjetskog totalitarizma – Islamski fundamentalizam i hrvatske žrtve u BiH“. Na početku je kazao kako dolazi iz kraljevskoga grada Jajca te se dotaknuo aktualnog problema crkve sv. Marije sa zvonikom sv. Luke, koja je u vrijeme osmanske vladavine bila pretvorena u džamiju, a nad kojom danas islamska zajednica želi ostvariti vlasništvo. „Kako to možemo protumačiti nego kao teror nad najmalobrojnijim konstitutivnim narodom u BiH?“ pitao je izlagač. Rekao je također da vjerojatno nema Hrvata koji nije čuo za zločin u Ahmićima (kojeg su počinile hrvatske snage nad Muslimanima), no da su, nasuprot tome, vrlo rijetki oni koji znaju za Grabovicu, Uzdol, Vitez i ostala mjesta u kojima su muslimanske snage počinile zločine nad hrvatskim stanovništvom.

U glazbenom dijelu programa nastupila je Lorena Ćosić, učenica 8. razreda osnovne škole, koja je izvela pjesmu „Procvjetala ružica“ te Ivana i Hrvoje Sekulić, kćerka i otac, koji su, uz klavirsku pratnju Darija Sabola, izveli pjesmu „To je tvoja zemlja“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.