Predstavljen osmi svezak Hrvatskog biografskog leksikona

Osmi svezak Hrvatskog biografskog leksikona (HBL), koji obuhvaća 1205 natuknica o 1100 osoba, predstavljen je danas u prostorijama Leksikografskog zavoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povijesni dio leksikona razlikuje se utoliko što obrađuje, ne samo pojedince, već i značajne obitelji i skupine, kako je napomenuo akademik Tomislav Raukar koji je zajedno s etnologinjom Aleksandrom Muraj, glavnim urednikom Trpimirom Macanom, ravnateljem Brunom Kragićem te glavnim ravnateljem Antunom Vujićem predstavio svezak.

U svezak su uvrštena prezimena od Kr do Li pa će se tako u njemu naći i velikani kao što su Ivan Kukuljević Sakcinski, Izidor Kršnjavi, Silvije Strahimir Kranjčević, Eugen Kvaternik, Ivan Lacković Croata ili Miroslav Krleža o kojem je napisan najopširniji članak na čak 9 od 714 stranica sveska.

„Ovaj svezak je doprinos hrvatskoj prošlosti i njegovoj baštini. Značenje ovog leksikona je što donosi cijelu galerija osoba koje su se u hrvatskom društvu isticale svojim znanstvenim, političkim ili umjetničkim djelovanjem kako u Hrvatskoj tako i u iseljeništvu“, istaknuo je Raukar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trpmir Macan rekao je da je preostalo oko 300 članaka da se upotpuni slovo L, ali kako nije odlučeno hoće li oni ući u sljedeći svezak ili će biti objavljeni na internetu te se osvrnuo na sve manji broj autora koji sudjeluju u pisanju članaka.

Glavni ravnatelj Antun Vujić istaknuo je visoku posjećenost leksikona na internetu čija stranica broji više od 5000 posjeta dnevno.

Komentirajući zadovoljstvo relativno stabilnim izvorima prihoda Zavoda i Zakonom o Leksikografskom zavodu iz 2003. godine, obratio se i prisutnim političarima, predsjedniku Sabora Josipu Leki te potpredsjedniku Nenadu Staziću, apelirajući da se ne donose zakoni dok se prethodni „nisu ni ohladili“ i ističući kako kritika nije upućena samom Saboru, već predlagačima zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bruno Kragić zaključio je kako je hrvatski leksikografski projekt preživio i teža vremena od onih koja daju prvenstvo ekonomiji nad duhom te ostaje zalog za budućnost.

Predstavljanju su nazočili i predstavnici akademske zajednice – predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonko Kusić, glavni tajnik Pavao Rudan, rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš, dekani te predstavnici instituta.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.