Predstavljen roman Miroslava Međimorca “Dora sa sjenama ili čekanje života” o hrvatskoj obitelji i društvu u 20. stoljeću

Foto: fah

Roman književnika Miroslava Međimorca “Dora sa sjenama ili čekanje života”, panorama osobnih, obiteljskih, političkih i društvenih događaja, a fokus je hrvatska obitelj i društvu 20. stoljeću, predstavljen je u utorak u Društvu hrvatskih književnika (DHK) u Zagrebu.

Međimorec u ovom romanu piše o životnom tkanju povijesti različitih ljudskih sudbina, istaknula je književnica Nevenka Nekić. Dodala je kako je roman pisan kroz životnu prizmu starice umirovljeničkoga doma, koja na rubu života, svijesti i sjećanja pokušava ispričati svoju životnu priču.

Napomenula je kako je u romanu opisano njezino odrastanje, na prijelazu iz seoske u gradsku sredinu.

Glavni lik, ističe Nekić, živi građanski život u turbulentnim hrvatskim i svjetskim godinama dvadesetoga stoljeća, vremenu nesreća, obiteljskih i osobnih sukoba te dramatičnih promjena ideologija i politika.

Roman je, kaže, bogata panorama osobnih, obiteljskih, političkih i društvenih događaja u hrvatskoj obitelji i društvu 20. stoljeća.

Književnica Marija Peakić Mikuljan istaknula je kako glavnom liku njegova introvertirana priroda omogućuje da pobjegne od stvarnosti, od okrutnosti vremena i povijesti u sigurnost vlastite riznice uspomena.

Ona je, naglasila je, svjedok burnih događaja Drugoga svjetskog rata, poraća, mnogih smrti i nevolja koje su pogodile obitelj i znance.

Po riječima predsjednika DHK Đure Vidmarovića, glavni lik, i kad se u miru ponada ostvarenju svojih snova, sustiže rastakanje velike obitelji i novi rat. Ona u miru staračkoga doma, kako je rekao, pod krhkom zaštitom od navale vanjskog svijeta, slaže djeliće svoje priče i postupno tone u stanja nepotpune svijesti gdje se miješaju privid i stvarnost.

Roman je višeslojno ustrojen, što se može vidjeti, zaključio je, na primjeru jezika kad joj se tijekom odrastanja, učenjem, napuštanjem sela i dolaskom u Zagreb, preoblikuje govor iz materinskoga u gradski jezik.

Ocijenio je kako je drugi sloj romana osobna potraga za srećom i ljubavlju dok je treći sloj raznolika i živopisna slika života na selu i gradu tijekom 20. stoljeća.

Kroz Dorin lik oslikana je ne samo osobna, nego i obiteljska kronika o razvoju hrvatskoga društva, napomenuo je dodavši kako roman nudi mnoštvo osobnih iskaza, sjećanja i bolnih trauma ljudi koji prolaze kroz strahote Prvoga i Drugog svjetskog rata te Domovinskog rata.

Sve se to zbog različitih političkih mišljenja i stajališta zrcali, smatra Vidmarović, kroz sukobe u obitelji.

Miroslav Međimorec rođen je 1942. u Zagrebu. Kazališni je i filmski redatelj te književnik. Režirao je više kazališnih predstava i radio-drama. Autor je nekoliko romana, među kojima i romana “Lovac na generala”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina