Zvonimir Šeparović: Ako tužba ne uspije, bit će krivi oni koji su je sabotirali

„Ova tužba je važan trenutak u povijesti i kroz nju se nazire jedna nova Hrvatska, uspravna i ponosna, koja ne šuti i ne strepi od neke kazne nametnute od tuđina, nego samosvjesno ustaje tužbom“, rekao je maestro i hrvatski diplomat Nikola Debelić danas na predstavljanju knjige „Hrvatska tužba protiv Jugoslavije (Srbije i Crne Gore)“ autora Zvonimira Šeparovića u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu.

Zvonimir Šeparović, nekadašnji ministar pravosuđa koji je 1999. godine pokrenuo tužbu protiv Srbije za genocid u Hrvatskoj, a čija glavna rasprava počinje u ponedjeljak, naglasio je kako je izrazito ponosan.

„Oslobodili smo svoj prostor koji oni sada nazivaju genocidnim, nismo prešli ničiju granicu, pa čak ni Drinu, a nazivaju nas izmišljenim narodom jer se oslanjaju na izjavu našeg premijera da smo slučajan narod“, kazao je Šeparović te naglasio kako ovo nije tužba protiv Srbije kao cjeline, već protiv srpske vlasti koja je počinila genocid, za što su već i optuženi neki od članova.

„Tri su institucije u temeljima genocida, a to su Srpska pravoslavna crkva, srpska Akademija i četničke organizacije“, pojasnio je Šeparović.

Dodao je kako postoji i druga, nemiloševićeva Srbija koja je pozitivna, što potvrđuje i podatak da je 10 000 Srba branilo Hrvatsku te ustvrdio da ne razmišljaju svi Srbi kao Milorad Pupovac, već žele normalan suživot s Hrvatima.

Napomenuo je i kako je dr. Andrija Hebrang istraživao žrtve civile i ustvrdio da je u Domovinskom ratu stradalo više civila nego vojnika što je apsurd. Prozvao je to „zločinom pod zaštitom UNPROFOR-a“.

„Ako tužba ne uspije, bit će krivi oni koji su je sabotirali!“ kazao je Šeparović dodajući kako je bilo mnogo onih koji su bili protiv nje.

Zaključio je kako je nužno da se osnuje etički sud koji će razmotriti je li i gdje bilo veleizdaje u Hrvatskoj, a za članove je predložio, među ostalim, i akademika Slobodana Novaka, Andriju Hebranga i Hrvoja Hitreca.

Osvrnuo se i na kaznu hrvatskom reprezentativcu Josipu Šimuniću dodijeljenu zbog skandiranja ‘za dom spremni’ rekavši kako Hrvatska opet živi u stanju prijetnje, zbog čega je ova tužba od velikog značaja.

Zvonimir Šeparović je stručnjak za međunarodno pravo, bio je ministar vanjskih poslova, diplomat i osnivač je viktimološkog društva.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Ivana Rašić/narod.hr