Predstavljena zbirka kolumni za Narod.hr Hrvoja Pendea: Riječke pravaške davorije

U riječkoj gradskoj vijećnici u četvrtak je predstavljena knjiga “Riječke pravaške davorije” autora Hrvoja Pendea, izašloj u nakladi udruge “Primorski Hrvat”. Riječ je o zbirci kolumni napisanih za Narod.hr.

Knjigu su predstavili prof. dr. sc. Predrag Šustar, prof. dr. sc. Renata Fox, dr. sc. Zlatko Hasanbegović i autor Hrvoje Pende, a moderatorica je bila Vedrana Spadoni Štefanić, u ime nakladnika.

Govoreći o knjizi dr. sc. Šustar je istaknuo njezino izravno antikomunističko i antimarksističko čitanje društva.

Dr. sc. Hasanbegović je istaknuo da je Pendeova autorska perspektiva “opća, hrvatska i integralistička.”

“Žanrovski i sadržajno gledano autorove kolumne ne da nisu davorije već su svojevrsne antidavorije što je ozbiljan kompliment za autora. Naime, davorija je srodna budnici, lirsko-epski format svojstven pretpravaškom hrvatskom književnom, političkom i lirskom romantizmu koji ima obilježje domoljubne patetike i stanovitog nazadničarstva. Upravo je pravaštvo na političkom nacionalnom planu prekinulo s hrvatskim ilirsko-slavenskim uobrazilijama, a na književnom s romantizmom, učinivši pojam hrvatsko-knjiženog realizma sinonimom za pravaštvo u književnosti” – rekao je dr. sc. Hasanbegović.

Autor Hrvoje Pende zahvalio je svima na dolasku te istaknuo da je knjiga pisana bez tzv. političke korektnosti, bez autocenzure i bez kompromisa.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr