Premijera predstave Kaligula/Britanik izvedena na Splitskom ljetu

Split, 10.8.2019 - U splitskoj Galeriji Meštroviæ dramski ansambl 65. Splitskog ljeta u subotu naveèer premijerno je izveo predstavu "Kaligula/Britanik" u režiji Gorana Golovka. foto HINA/ HNK Split/ Matko Biljak/ ua

U splitskoj Galeriji Meštrović dramski ansambl 65. Splitskog ljeta u subotu navečer premijerno je izveo predstavu “Kaligula/Britanik” u režiji Gorana Golovka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o postmodernoj dramaturškoj obradi djela Alberta Camusa i Jeana Racinea. Upravo je režiser Golovko iz različitih literarnih razdoblja adaptirao dva komada koja povezuju cara Kaligulu i budućeg cara Nerona u Britaniku. Režiser Golovko je ujedno i scenograf premijerne predstave za koju je odabrao i glazbu.

Dramaturg predstave je Jasen Boko, dok obje uloge, kaligule i Britanika, glumi Nikša Arčanin.

U predstavi još glume Tajana Jovanović, Ana Marija Veselčić, Ana Gruica Uglešić, Anastasija Jankovska, Goran Marković, Marjan Nejašmić Banić, Filip Radoš, Maro Drobnić, Davor Pavić, Luka Čerjan i Matija Grabić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je Jasen Boko opisao u kazališnoj knjižici, “dva luda cara, jedan na kraju svog autodestruktivnog puta, a drugi tek u naznaci autokrata u kojeg će se u bliskoj budućnosti pretvoriti, ogledaju se jedno u drugom, a metafora ogledala i života kao igre daje snažnu metaforičku notu ovoj izvedbi.

“Naša predstava balansira na tankoj liniji koja dijeli fikciju od stvarnosti, kazališnu igre od života, a inkorporirajući poznate klasične tekstove, stvara suigru dva luda diktatora, čime nas suočava s fascinantnom snagom i repetitivnošću povijesti, ali i univerzalnošću kazališne umjetnosti”, napisao je Boko.

Ova će predstava na ovogodišnjem Splitskom ljetu igrati još tri puta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.