Preminula hrvatska glumica Vera Zima

Zagreb, 24.11.2010 - Večeras su u Hrvatskom narodnom kazalištu dodijeljene Nagrade hrvatskog glumišta 2010. Na slici Vera Zima, dobitnica Nagrade za najbolje glumačko ostvarenja u TV drami za ulogu Ruže Kosmički u seriji "Odmori se, zaslužio si". foto FaH/ Denis CERIĆ/ lsd

Hrvatska kazališna, filmska i TV glumica Vera Zima umrla je u subotu u Zagrebu u dobi od 67 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primila je brojna priznanja, među njima nagradu “Fabijan Šovagović” za posebni glumački doprinos hrvatskoj kinematografiji i najveću državnu nagradu “Vladimir Nazor” za životno djelo na području filma. Veru Zimu mnogi kolege, prijatelji, ali i vrlo široka i vjerna publika pamtit će kao iznimno vedar duh naše glumačke scene, prenosi HRT.

Mnogi su je zavoljeli zbog njenog vedrog osmijeha i pogleda, a posebice kroz seriju “Odmori se, zaslužio si” u kojoj je igrala  Ružu Kosmički za koju je nagrađena 2006. godine Hrvatskog društva dramskih umjetnika. Uloge je ostvarila i u TV serijama ‘Stipe u gostima’, ‘Luda kuća’, ‘Cimmer fraj’…

Zima je rođena u Metkoviću, a do 18. godine živjela je u Pločama. Otac joj je bio Slovak, a majka Hrvatica. Kako ne bi bila na teret roditeljima od šesnaeste godine je samu sebe uzdržavala radeći kao kontrolorka u autobusu na liniji Zaostrog – Ploče. Do 18. godine je živjela u Pločama, a nakon toga se preselila u Zagreb gdje je upisala Akademiju dramskih umetnosti. Od 140 kandidata, samo njih četvero je primljeno, a Vera je bila jedina žena. Diplomirala je 1976. godine i započela svoju glumačku karijeru u kazalištu, ali i na filmu i televiziji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 2007. godine imala je zdravstvenih problema te se tada podvrgnula operaciji na kojoj su joj uklonili štitnjaču. Šest godina kasnije odlučila je prestati snimati serije jer se na setu nije osjećala dobro. 2015. godine je imala zahtjevnu operaciju koljena te joj je ugrađena joj je endoproteza. Nikada se nije udavala i nema djecu, a cijeli je život isticala kako se unatoč tome ne osjeća usamljeno. U mirovini je uživala u knjigama, šetnji i putovanjima koje je obožavala.

Ministrica kulture istaknula je kako je odlazak Vere Zime nenadoknadiv gubitak za hrvatsko glumište i kulturu. Karakternu iskrenost i srčanost u životu prepoznavali su mnogobrojni prijatelji, štovatelji i kolege kojima je bila omiljena partnerica, a predanost i talent na sceni donijeli su joj mnogobrojne nagrade. Ostat će zapamćena kao glumica jedinstvene energije i snažnog glumačkog izraza, istinska zaljubljenica u umjetnost i u život, stoji u sućuti koju je Nina Obuljen Koržinek, u ime ministarstva te osobno poslala Hrvatskom društvu dramskih umjetnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.