Preminuo glumac Sean Connery: Napustio nas je legendarni Bond

Foto: Fah

Sir Sean Connery, legendarni glumac koji je utjelovio prvog Jamesa Bonda, preminuo je u 91. godini života, javlja BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Connery je tijekom zavidne karijere osvojio brojne nagrade, među kojima su Oscar, dvije nagrade BAFTA i tri Zlatna globusa. Svjetski ga je proslavila uloga Jamesa Bonda, a časopis People u nekoliko ga je navrata proglasio “najseksipilnijim muškarcem na svijetu” i “najseksipilnijim muškarcem stoljeća”. Postao je vitez 2000. godine zahvaljujući svojoj blistavoj karijeri, navodi dnevnik.hr.

Lik Jamesa Bonda glumio je u “Dr. No”, “Iz Rusije s ljubavlju”, “Goldfinger”, “Operacija Grom”, “Samo dvaput se živi”, “Dijamant su vječni” te “Nikad ne reci nikad”.

Neke od najzapaženijih uloga, ostvario je i u filmovima “Lov na crveni oktobar” te u filmu “Indiana Jones”. Glumio je i u filmovima “Rising Sun”, “Hrid”, “Klopka” te brojnim drugima. Oskara je dobio za ulogu u filmu “Nedodirljivi” iz 1987. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Titulu Sir dodijelila mu je kraljica Elizabeta II. u Holyrood Palaceu u Edinburghu 5. srpnja 2000.

Sean Connery je rođen u škotskom Edinburghu, a od rane mladosti bio je na glasu kao veliki šarmer. Ratnoj mornarici Velike Britanije pridružio se sa 16 godina, a tri godine kasnije je otpušten. Radio je poslije toga brojne poslove te je vozio kamion i taksi, a bio je i spasilac na engleskim plažama.

Glumačku karijeru započeo je 1951. godine u kazalištu, a nije trebalo dugo da ga taj posao zaintrigira. Glumio je u brojnim britanskim serijama i filmovima, a uloga koja mu je promijenila život bila je ona tajnog agenta Jamesa Bonda. Glumio je slavnog tajnog agenta u prvih pet nastavaka te se vratio 1971. godine i odglumio je tu ulogu u još dva nastavka slavne franšize.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glumio je u Hitchcockovim filmovima, a brojni redatelji isticali su kako obožavaju raditi s njim. U lipnju 2006. godine dobio je nagradu za životno djelo Američkog filmskog instituta i tada je objavio da odlazi u mirovinu što se glume tiče. Radio je kao redatelj na nekoliko filmova te je u animiranim filmovima davao glas, no više nikad nije stao pred kamere.

Connery je 12 godina bio oženjen s glumicom Diane Cilento (u razdoblju između 1962. i 1973. godine). Iz tog braka rodio se sin Jason 1963. godine.

S umjetnicom Micheline Roquebrune u braku je od 1975. godine, a par je bio zajedno sve do njegove smrti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je i aktivni član Škotske nacionalne stranke koja se zalaže za neovisnost Škotske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.