Preminuo književnik i pjesnik Luko Paljetak

Foto: fah

U 81. godini napustio nas je Luko Paljetak, hrvatski književnik, prevoditelj, erudit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegovi stihovi naraštajima djece bili su prvi susret s poezijom, s književnošću uopće. Pisao je dramske tekstove i igrokaze, ali i razmjerno velik broj radiodrama namijenjenih odrasloj publici. Jedan od njegovih najpoznatijih dramskih komada nosi naslov ”Poslije Hamleta” i prvi je put objavljen 1997. Pjesnik s više od 20 zbirki poezije, dramski pisac, esejist i kritičar – bio je i vrstan prevoditelj s engleskog, francuskog i slovenskog jezika. Među ostalim, preveo je i neka djela Shakespearea, Byrona, Wildea, Joycea i Prešerna.

Mnoge su njegove pjesme uglazbljene i tako postale nezaobilazan dio dubrovačke i hrvatske pop-kulture: “U svakom slučaju te volim”, “Na Stradunu” i mnoge druge, piše HRT.

>Dr. sc. Domagoj Vidović: Luko Paljetak – moderni pjesnik staroga kova

Paljetak je rođen 1943. u Dubrovniku, gdje je završio Učiteljsku školu, a na Filozofskom fakultetu u Zadru 1968. diplomirao je kroatistiku i anglistiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1992. godine radom o književnom djelu Ante Cettinea. Radio je u Zadarskom kazalištu lutaka kao umjetnički ravnatelj, redatelj i dramaturg. Bio je i asistent na Filozofskom fakultetu u Zadru te jedan od urednika Zadarske revije.

Akademik Paljetak objavio je 40-ak zbirki pjesama, desetak zbirki pjesama za djecu i grafičko-pjesničkih mapa, dva romana, a pisao je i drame, radiodrame, bajke za djecu, dječje i lutkarske igrokaze, haiku poeziju, feljtone, kazališne kritike, književnopovijesne studije i eseje, studije o lutkarskom kazalištu, a bio je i vrstan prevoditelj.

>Luko Paljetak dobitnik književne nagrade “Aleksa Šantić”

Bio je stalni član HAZU-a i dopisni član Slovenske akademije znanosti i umjetnosti te brojnih književnih udruženja u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnik je svih najvećih nagrada i priznanja. Njegova blagost, intelekt, izniman literarni talent, dječja znatiželja i ljubav prema književnosti i Dubrovniku zauvijek će zlatnim slovima ostati upisani u povijest hrvatske književnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.