Preminuo povjesničar i političar Ljubomir Antić

Hrvatski povjesničar, publicist i političar Ljubomir Antić umro je u subotu u Zagrebu u 69. godini nakon dulje bolesti, izvijestila je Matica hrvatska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Profesionalnu karijeru započeo je 70-ih godina prošloga stoljeća kao novinar i urednik u Studentskom listu. Onemogućen u pisanju zbog političke nepodobnosti, usmjerio se osamdesetih prema historiografskim istraživanjima, zaposlivši se u Institutu za migracije i narodnosti Sveučilišta u Zagrebu kao znanstveni suradnik.

Od uspostave neovisne RH u javnim istupima zagovara znanstvenu revalorizaciju prinosa hrvatskog iseljeništva našem kulturnom krugu, izdvojivši precizno pozitivne društvene i gospodarske učinke migracija na moderno hrvatsko društvo u cjelini. Znanstveni su mu interesi zadnjih godina bili usredotočeni i na političku povijest Hrvatske u XX. stoljeću, koji su rezultirali javnim predavanjima te objelodanjenim studijama.

U monografiji Velikosrpski nacionalni program, ishodišta i posljedice, prema ocjeni struke, na najbolniji način znanstveno potvrđuje da taj ekspanzionistički program ima transvremenski karakter te da je agresija Srbije na Hrvatsku 1990. i pobuna Srba i njihovo sudjelovanje u toj agresiji inspirirana dotičnim programom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aktivirao se u politici kao sudionik pokreta za stvaranje suvremene hrvatske države i to u okviru liberalne struje, najprije HSLS-a 1989. i zatim DC-a. Bio je zastupnik u Hrvatskom saboru (1992.-1995.) kao i Skupštini Grada Zagreba. Radio je kao ravnatelj Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina) do umirovljenja (2000). Obnašao je, uz ostalo, dužnost predsjednika saborskog Odbora za ljudska prava i prava etničkih i nacionalnih zajednica ili manjina. Djelovao je kao član Komisije za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava (1992), bio je član saborskog Odbora za mirnu reintegraciju hrvatskih okupiranih područja (1995), član Odbora za obilježavanje 50. obljetnice bleiburških žrtava i žrtava Križnog puta (1995) kao i član Komisije za pomilovanja (1996).

Devedesetih djeluje kao jedan od utemeljitelja i znanstvenih savjetnika Instituta društvenih znanosti “Ivo Pilar”. Uz znanstveni rad usporedno je, na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i poslije Hrvatskim studijima, predavao kao izvanredni profesor hrvatsku povijest XX. stoljeća.

Posljednji ispraćaj Ljubomira Antića bit će u utorak na rodnom otoku Prviću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.