Preminuo Vojislav Sekelj, poznati hrvatski književnik iz Vojvodine

Foto; subotica.info

U rodnoj Subotici, nakon kratke i teške bolesti, u četvrtak je u 72. godini preminuo poznati hrvatski književnik i novinar iz Vojvodine Vojislav Sekelj, dobitnik odličja Reda Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za očuvanje kulture hrvatskoga naroda u Srbiji, priopćio je Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sekelj je rođen i školovao se u Subotici, gdje je radio kao profesor i ravnatelj Tehničke škole.

Zbog velike angažiranosti u hrvatskoj zajednici od početaka demokratizacije srbijanskog društva koncem ’80-ih godina 20. stoljeća te napisa koje je objavljivao u tiskovinama, u kojima je branio prava hrvatske zajednice na dostojanstven život i pozitivno priznanje, ostao je bez posla, navodi se u njegovu životopisu.

Od 2002. bio je član uredništva časopisa Matice hrvatske iz Subotice „Klasje naših ravni“, a od 2008. urednik glasila Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini „Glasa ravnice“. Bio je član Društva hrvatskih književnika i Društva književnika Vojvodine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan je od najčitanijih pisaca u Vojvodini na hrvatskom jeziku na kojem piše od početka. Pisao je pjesme, romane, eseje, poetske drame, književnu kritiku i publicistička djela.

Krešimir Nemec ga je uvrstio u antologiju hrvatskog romana 1945.-2000.

Bio je prvi dopisnik Hine i Hrvatskog radija iz Subotice od 1990. do 1992.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić 7. listopada 2009. dodijelio mu je odličje Reda Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za očuvanje kulture hrvatskoga naroda u Srbiji.

Knjiga polemičkih i publicističkih spisa „Kako se branilo dostojanstvo“ dobila je nagradu „Emerik Pavić“ za najbolju knjigu na hrvatskom u Srbiji u 2011. godini koju dodjeljuje Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Preminuo je u 72. godini. Poslije komemoracije u Hrvatskom nacionalnom vijeću u petak, bit će pokopan u subotičkom katoličkom groblju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.