Prvi suradnik Olivera Frljića imenovan za intendanta HNK Ivan pl. Zajc

FAH

Riječko Gradsko vijeće potvrdilo je na sjednici održanoj u četvrtak imenovanje Marina Blaževića na dužnost intendanta HNK Ivana pl. Zajca te Slavenu Tolju još jedan mandat na čelu Muzeja moderne i suvremene umjetnosti (MMSU) u Rijeci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marina Blaževića za intendanta je predložilo Kazališno vijeće riječkoga HNK nakon provedenog natječaja na koji se javila i glumica Ana Vilenica. Po ocjeni Kazališnog vijeća, kako je rekao njegov predsjednik Nenad Šegvić, Blaževićev program je vrlo ambiciozan, iskazano je veliko poznavanje izvedbenih umjetnosti i upućenost u unutarnji ustroj kazališta, a program je izvediv u sklopu financijskih mogućnosti te kuće. Za izbor Blaževića bila su tri člana vijeća, jedan je bio protiv, a jedan suzdržan.

Tea Čaljkušić-Mance istaknula je govoreći u ime kluba vijećnika HDZ-a da nisu bili zadovoljni radom intendanta Olivera Frljića, kojem je Blažević bio prvi suradnik. “Blažević nas teško može iznenaditi jer Frljić u prošlom mandatu gotovo nije ni bio u Rijeci pa je on praktično vodio kazalište”, rekla je.

Gradonačelnik Vojko Obersnel rekao da je za imenovanje Frljića i Blaževića na čelo HNK, a time i za njihovu programsku osnovu, glasovala velika većina gradskih vijećnika. “Sad želimo završiti taj ciklus i zato je Blažević dobar izbor”, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijećnici HDZ-a i Hrvoje Burić glasovali su protiv Blaževićeva imenovanja. To imenovanje mora još potvrditi ministar kulture.

Za još jedan mandat Slavena Tolja bili su svi vijećnici osim Hrvoja Burića, koji je glasovao protiv.

Gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je kako je Tolj dokazao da se uz relativno skromna financijska sredstva može učiniti mnogo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Tolj je uspješno surađivao s mnogima unutar MMSU-a i izvan njega i mnogo pridonio kandidaturi i razvoju programa za Europsku prijestolnicu kulture 2020. u Rijeci”, ocijenio je gradonačelnik. Tolj je bio jedini kandidat.

Na sjednici Gradskog vijeća potvrđen je i odabir Gorana Gračanina za ravnatelja riječkoga Doma mladih.

Na aktualnom satu, odgovarajući na pitanje vijećnice Petre Karanikić (SDP) o uvođenju građanskog odgoja u riječke škole, gradonačelnik Obersnel je rekao da je Rijeka, kao osnivač osnovnih škola, odlučila pokrenuti taj projekt nakon predugog čekanja da to pokrene ministarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od jeseni će se pokrenuti eksperimentalni program građanskog odgoja u petim razredima šest riječkih škola kao izvannastavna aktivnost, istaknuo je. U tijeku je edukacija nastavnika, a pripremljeni su i udžbenici s 35 nastavnih cjelina. Planira se da se program pokrene za godinu dana i u šestim razredima, a zatim, sljedećih godina, i u dva završna razreda osnovne škole, dodao je gradonačelnik Obersnel.

Građanski (pre)odgoj će se od jeseni eksperimentalno provoditi u školama u Rijeci

Važno je napomenuti kako su Oliver Frljić i Marin Blažević upriličili u lipnju prošle godine ispred zgrade HNK Ivana pl. Zajca u Rjeci, a u sklopu otvaranja Riječkih ljetnih noći, provokativni performans koji su nazvali ”Otkaz Frljiću i Blaževiću’.  Tandem je čitao navodne poruke, navodne mržnje, koje su navodno dobivali. Riječki intendant Frljić i ravnatelj Opere Blažević sjedili su ispod suncobrana, čitali su poruke s društvenih mreža, piše Novi list.

(VIDEO) Oliver Frljić i ravnatelj opere izazvali publiku, građani ih gađali jajima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Natječaj za intendanta je raspisan kad je Oliver Frljić razriješen dužnosti na vlastiti zahtjev radi odlaska u tim za realizaciju projekta Rijeke kao Europske prijestolnice kulture 2020.

Podsjetimo, OVDJE možete saznati tko je Frljić jer uvredljiv intervju koji je dao najbolje govori o njemu samome.

Oliver Frljić i Ivica Buljan gostovali su na slovenskom RTV 4, gdje su govorili o ‘fašizaciji’ Hrvatske.

“Izgleda da se pokušava uništiti sve što je kritički glas prema ovoj Vladi, ponajviše HDZ-u, a ja sam rekao točno da je fašizacija Hrvatske iz ove ulične faze ušla u institucionalnu fazu. HDZ je protekle dvije godine pokušavao kroz paravojne formacije, instrumentalizirajući braniteljsku populaciju, srušiti tadašnju Vladu. Sada tekovine toga pokušavaju institucionalizirati, to se vidi po sastavu te Vlade, ponajviše po našem resornom ministru, ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću koji je povukao niz poteza iz kojih je vrlo jasno da se pokušava promovirati jedan retrogadni model kulture”, rekao je Frljić koji je, između ostaloga, istaknuo i da je “fašizam u Hrvatskoj državni projekt”. Više pročitajte OVDJE.

Podsjećamo također kako su bečke novine Die Presse objavile su vrlo negativnu kritiku predstave Olivera Frljića “Naše nasilje i vaše nasilje” koja je prikazana na poznatom austrijskom kazališnom festivalu Weiner Festwochen. Iako ni drugi austrijski kritičari nisu bili pozitivni, kritičar Von Norbert Mayer iz Die Pressea je bio daleko “najokrutniji”. Više o tome pročitajte OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.