Prvi zagrebački festival crteža u InArt galeriji SOL

Foto: Fah

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Zagreb organizira krajem travnja 1. zagrebački festival crteža, s ciljem da on kao kreativna platforma poveže umjetnike, ljubitelje umjetnosti i kreativce svih dobnih skupina, koji se izražavaju u različitim crtačkim tehnikama i žele produbiti svoje crtačko umijeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Festival se službeno otvara u četvrtak, 25. travnja u InArt galeriji SOL u Trnskom, gdje će se moći razgledati izložba crteža na kojoj se predstavlja osmero umjetnika – Antonija Cesarec, Suzana Gajdek, Krešimira Gojanović, Juraj Jonke, Valentina Kasapović, Ivana Kolić, Stjepan Perković i Petra Popović.

Posjetitelji festivala moći će sudjelovati na besplatnim kreativnim radionicama posvećenim crtežu, koje će umjetnici voditi s građanima i djecom. Djela koja će nastajati na radionicama izložit će se uz radove umjetnika na središnjoj izložbi, a polaznici će biti predstavljeni i u velikoj virtualnoj prezentaciji na portalu ‘’Zagrebački likovni umjetnici’.

Voditelji kreativnih radionica na festivalu crteža: Krešimira Gojanović, Ivana Kolić i Stjepan Perković iz udruge HDLU Zagreb, najavljeno je iz Društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz stjecanje praktičnih iskustava u crtanju stripa, ilustracija, plakata, slikovnica, polaznici radionica će moći sudjelovati i u besplatnoj razmjeni umjetničkih knjiga i stripova, te će od prisutnih umjetnika dobiti savjete i naputke kako da u budućnosti razvijaju svoj osobni crtački i likovni rukopis.

Radionice su namijenjene za sve dobne skupine i podijeljene u nekoliko tema – na radionici  ‘’Poetski crtež’’ polaznici će ilustrirati poeziju različitih autora, s ciljem da kroz slobodni crtež dočaraju slike i prizore iz pojedinih poetskih djela, a ”Animalizam u crtežu i ilustraciji” naučit će polaznike kako da različitim crtačkim tehnikama kroz slobodni crtež ili uz pomoć predložaka na fotografijama savladaju umijeće crtanja različitih životinja i ptica, vodeći računa o kompoziciji crteža, postavljanju likova u prostoru, anatomiji, perspektivi, pokretu.

Radionica ‘’Crtački dnevnici’’ posvećena je sažetim likovnim zapisima u različitim crtačkim tehnikama, koji tematiziraju našu svakodnevicu, kroz više povezanih slika koje tvore jednu priču ili cjelinu. Polaznici će učiti skicirati likove u prostoru, kompoziciju i kadrove kroz više povezanih ilustracija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bit će tu i radionica crtanja stripa, plakata i slikovnica, na kojoj će polaznici dobiti predloške slikovnica i strip tabli, na kojima će kreirati kratke strip forme, učeći se pojednostavljenim, odnosno stiliziranim prikazima likova, kreiranju interakcije likova i njihovih dijaloga.

Radionica slobodnog ili apstraktnog crteža namijenjena je iskusnijim crtačima, koji također mogu donijeti i svoje druge crtačke radove na analizu, kako bi od umjetnika dobili savjete u kom smjeru dalje da razvijaju svoj osobni likovni rukopis, a radionica ”Crtajmo na drugačiji način” potaknut će mlađe polaznike da kroz slobodni crtež razvijaju svoju kreativnost, crtaju prizore iz mašte i s različitim crtačkim pristupima stvore živopisne kompozicije.

U okviru festivala organizirat će se razmjena umjetničkih knjiga i stripova zadnji dan festivala, u nedjelju, 28. travnja, u InArt galeriji, uz druženje s umjetnicima, razgledavanje izložbe crteža, kao i radova s radionica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijave za sudjelovanje na besplatnim kreativnim radionicama 1. zagrebačkog festivala crteža otvorene su do 22. travnja na e-mail: hdlu.zagreb@outlook.com     .

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.