Remek-djela iz francuskih muzeja za Louvre u Abu Dhabiju

Remek-djela Leonarda da Vincija, Vincenta Van Gogha, Claudea Moneta, Henrija Matissea i Andyja Warhola nalaze se među 300 djela koje će francuski muzeji posuditi za otvaranje muzeja Louvre Abu Dhabi, objavili su danas Ujedinjeni Arapski Emirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U priopćenju o toj iznimnoj posudbi ne navodi se datum otvorenja muzeja koji je projektirao arhitekt Jean Nouvel, ali prosinac 2015. ostaje cilj vlasti, rekao je francuski izvor.

Otprilike 300 djela “iz najvećih francuskih ustanova predstavit će se pored zbirke muzeja u godini otvaranja”, kažu Emirati. Ta će posudba dopuniti zbirku istodobno “ukazujući na univerzalnu orijentaciju Louvrea Abu Dhabi”.

Među posuđenim remek-djelima naći će se jedan Da Vinci iz pariškog Louvrea, po jedno platno Francesca Primaticcia (iz dvorca Fontainebleau), Jacques-Louisa Davida (Versailles) te Edouarda Maneta (Muzej Orsay).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na popisu djela spremnih za posudbu su i “Autoportret” Van Gogha, “Mrtva priroda s magnolijom” Matissea te “Željeznička stanica Saint-Lazare” Claudea Moneta. Tu su i kip kralja Ramsesa II. te “Big Electric Chair” Andyja Warhola iz 1968.

Pariz i Abu Dhabi potpisali su 2007. sporazum na 30 godina o francuskoj koncepciji i izradi Louvrea Abu Dhabi.

Taj međuvladin sporazum vrijedi oko milijardu eura kojima treba dodati 500 milijuna eura troškova izgradnje muzeja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podignut na otoku Saadiyat, uz more, Louvre Abu Dhabi protezat će se na 64.000 m2 sa 6000 m2 za stalni postav te 2000 m2 za povremene izložbe. Kupola promjera 180 metara koju podupiru četiri stupa pokrivat će dvije trećine muzeja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.