Saznajte pet najvažnijih činjenica o Halloweenu

Foto: m01229/flickr

Halloween ili Noć vještica je noć uoči Svih svetih, 31. listopada, i kod nas je postao komercijalizirani dan koji smo s vremenom “uvezli” sa Zapada. Naravno, radi se o uvozu radi zarade, pa tako danas na svoj tržnici možete pronaći bundeve, čija se cijena kreće oko 10 kuna po kilogramu, ali i kostime u trgovinama, iako je tradicionalno vrijeme karnevala veljača.

1. Halloween je kovanica anglosaksonskog svijeta izvedena iz katoličke svetkovine Svih svetih: engleski “All Hallow’s Day” (all – svi, hallow – svetac, day – dan). Večer uoči Svih svetih bila je poznata kao „Večer Svih Svetih“ (All Hallow’s Evening), a skraćenica od toga zapravo je današnji Halloween. Da bi potisnuli poganske praznike i običaje, Crkva je na njihove datume stavljala vlastita slavlja. Tako je na praznik Samhain/ Halloween stavljena svetkovina Svih Svetih.

2. Povezanost vještica s noći Svih svetih ima svoju dugu povijest, koju se može slikovito prikazati kao dvoboj između kršćanstva i poganstva. Obraćenici na kršćanstvo nisu odmah primali etički kršćanski kodeks. Skorašnji obraćenici na kršćanstvo osjećali su nostalgiju za poganstvom. Imigranti s keltskih otoka gonjeni glađu 1840. g. nastanili su se u Sjevernoj Americi, gdje je Halloween postao globalni fenomen, osvojivši ne samo Sjedinjene Američke Države i Kanadu, nego i cijeli svijet.

3. Običaji Halloweena s poganskim korijenima jesu: maskiranje (da bi se uplašilo duhove), „trick or treat“ (ukorijenjeno u vjerovanju da duše pokojnika pakoste živima), voće i orašasti plodovi (povezani s rimskom žetvenom gozbom Pomone), priče o duhovima (vjerovanje da duše pokojnika slobodno šeću noću i bundeve (Jack o lantern).

4. Pogođeni teškom oskudicom (1840.-1844.) imigranti iz keltskih zemalja, osobito Irske i Škotske u kojima se Halloween slavio više od svih drugih keltskih naroda, stigli su u Ameriku masovno i uspjeli, ne samo sačuvati tradiciju slavlja Halloweena, nego ga proširiti i na ostale narode, unatoč velikim religijskim, moralnim i materijalnim barijerama. Već nakon Drugog svjetskog rata Halloween je u Americi postigao enorman uspjeh. Danas su svi Amerikanci uključeni u obilježavanje Halloweena.

5. Sve više katoličkih obitelji sa Zapada uoči Svih svetih odlaze iz svojih domova koji u to vrijeme nisu ukrašeni kao što domovi ostalih. Svoju djecu vode na župne zabave poznate pod nazivom “All saints party – Holywin”.

Važno je napomenuti kako 50 gradova u Hrvatskoj organiziraju večeras molitveno bdjenje za mlade uoči Svih svetih!

Narod.hr nastoji objektivno informirati javnost o svim važnim temama iz Hrvatske i svijeta i onim temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima. Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati vas o najvažnijim događajima potrebna nam je Vaša pomoć. Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr