Sisak: Proslavljena svetkovina posvete katedrale Uzvišenja Svetog Križa

Svetkovina
Foto: Sisačka biskupija

Svetkovina posvete sisačke katedrale Uzvišenja Svetog Križa proslavljena je u četvrtak, 27. lipnja svečanim misnim slavljem u Pastoralnom centru katedralne župe u Sisku. Slavlje je predvodio kanonik i župnik iz Sela Dragutin Papić u zajedništvu s kanonicima Stolnog Kaptola Svetog Križa u Sisku, na čelu s prepoštom Markom Cvitkušićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U homiliji o. Papić je istaknuo važnost svijesti o Crkvi kao zajednici Kristovih vjernika.

„Zgrade se zovu crkvama po nama, po Crkvi, po živim ljudima koji se u tim crkvama okupljaju da se Bogu mole. I što smo mi sami više Crkva, to jest što iskrenije živimo zajedništvo vjere i ljubavi, to naše crkve, zgrade imaju više značenja i smisla. Naša katedrala je teško stradala u potresu, trenutno je nemoguće u njoj se okupljati na molitvu i slavlje svetih misa, a evo i večeras smo okupljeni u ovoj dvorani.

>Kako danas izgleda unutrašnjost sisačke katedrale koja je teško stradala u potresu?
Foto: Sisačka biskupija

Slični smo prvim kršćanima koji nisu u početku imali neka posebna mjesta na kojima bi prinosili nekrvnu žrtvu svete mise, kako im je Isus na posljednjoj večeri zapovjedio činiti njemu na spomen, jer su ih progonili. Sastajali su se u privatnim kućama, pod zemljom u katakombama, sve dok nije car Konstantin dao slobodu kršćanima. Nakon toga počele su se graditi građevine koje su služile samo za okupljanje Isusovih vjernika ili Crkve Isusove te su i te građevine nazivali crkve, a u stvari to je samo crkvena zgrada”, kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: Sisačka biskupija

Puno je križeva oko nas…

Istaknuo je da crkva ne može biti potpuna ‘čista’ jer je sastavljena od ljudi.

“I ti si nepotpun i zamazan čovjek i ako nađeš gdje čistu i potpunu Crkvu, ona će u taj trenutak kad ti uđeš u nju postati nepotpuna i zamazana. Naše katoličke crkve su u pravom smislu stan Božji. Nakon prve svete mise u novoposvećenoj crkvi, nakon prve Pretvorbe, Bog naš Isus Krist počeo je tu stanovati u svetohraništu“, rekao je propovjednik.

>(FOTO) Upoznajmo hrvatske katedrale (12): Znate li da je katedrala u Sisku teško oštećena u Domovinskom ratu?
Foto: Sisačka biskupija

Pojasnio je i značenje križa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Križ je zapravo svaka nevolja koja nas snađe, nerazumijevanja koja nas rastužuju, bolesti, nedaće koje nas svakodnevno snalaze, brige za svakodnevno, za obitelj, strah pred budućnošću. Križ je kada osjetiš da nikome ne trebaš, da nisi voljen. Puno je križeva oko nas i na našim ramenima i zaista treba snage da ih iznesemo do kraja. Pitajmo se kakav je naš odnos prema križu?… Zato preispitajmo svoj odnos prema križu. I odlučimo da ćemo ga častiti kao najveću svetinju, kao temeljni znak našeg spasenja, jer križ je blago kojim se kupuje nebo, križ je najdjelotvornije sredstvo kojim se čovjek čisti od grijeha. Kada se posvećuje crkva, biskup pomazuje oltar. Poslije oltara, biskup maže uljem zidove crkve i križeve koji su ugrađeni u zidove crkve. Ti križevi označuju čvrste temelje one prave žive Crkve koju je Isus sagradio na vjeri svojih apostola“, rekao je o. Papić.

Foto: Sisačka biskupija

Na kraju sve okupljene pozdravio je i katedralni župnik Marko Karača, zahvalivši svim kanonicima na dolasku te na predvođenju molitve Večernje.

Ovim slavljem ujedno je i zaključen ovogodišnji ljetni oratorij za djecu katedralne župe koji je vodila s. Hijacinta Matanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.