Sjećanje: 1947. montirani politički proces protiv franjevaca u Zagrebu i smrt trojice franjevaca

Franjevci samostana Majke Božje Lurdske u Zagrebu i vjernici istoimene župe posebnim se spomen-slavljem sjećaju braće franjevaca koji su u montiranome političkome sudskome procesu 1947. godine bili lažno optuženi i nepravedno osuđeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svečano euharistijsko slavlje u nedjelju 19. travnja 2015. u 19 sati u crkvi Majke Božje Lurdske u Zagrebu predvodit će mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački, a nakon mise bit će molitva kod postavljenoga spomen-zapisa u dvorištu samostana.

Montirani komunistički proces – strijeljanje i teška robija za franjevce

Zbog toga što je zagrebački samostan Gospe Lurdske u centru Zagreba bio mjesto vrlo žive aktivnosti i okupljanja vjernika i domoljuba, franjevci ovog omiljenog samostana bili su optuženi za udruživanje i rušenje komunističkog poretka i države Jugoslavije.
Nakon Udbinog pretresa svi su uhićeni i izvedeni na sud.
Sud je nepravedno presudio godine ovako:
o. fra Matej Vodanović i o. fra Serafin Rajić osuđeni su na smrt strijeljanjem, a osuda izvršena 4. rujna 1947. godine;
o. fra Jozo Visković osuđen na 15 godina zatvora koje je u cijelosti izdržao u Staroj Gradiški;
o. fra Petar Grabić osuđen na 14 godina zatvora,
o. fra Leonard Bajić osuđen na 12 godina zatvora i u zatvoru umro 1948. godine;
o. fra Albert Bukić osuđen na 7 godina zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je bio težak udarac za crkvu u Zagrebu jer je ovaj samostan bio živo vrelo u glavnom gradu između dva rata. Ipak, komunisti nisu uspjeli ugasiti djelatnost u samostanu koje je samoprijegorom franjevaca i vjernika nastavilo djelovati do današnjih dana obogaćujući život Zagrepčana i svih onih koji svraćaju u Zagreb.

U dvorištu samostana bit će postavljena spomen ploča trojici mučenika koji su umrli za vjeru i Boga, kao znak trajne zahvalnosti i sjećanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.