(FOTO) Sjećanje na Josipu Kožić, prvu žrtvu Domovinskog rata na području Banovine

Foto: Sisačka biskupija

Dvadeset i pet godina od tragičnog ubojstva Josipe Kožić, prve žrtve Domovinskog rata na području Banovine, obilježeno je 5. srpnja u Gornjoj Budičini na mjestu njene pogibelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tom prigodom molitvu za Josipu predvodio je sisački biskup Vlado Košić, koji je u vrijeme Josipina ubojstva bio njen župnik. Vijence su položili i zapalili svijeće i Josipini roditelji Josip i Marica i sestra Snježana te izaslanstva Sisačko-moslavačke županije predvođeno županom Ivom Žinićem, Grada Petrinje predvođeno gradonačelnikom Darinkom Dumbovićem te koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata predvođena Darkom Dumbovićem.

Vraćajući se na današnji dan 1991. godine s posla Josipin otac Josip susreo je nedaleko od sela susjeda koji je na traktoru vozio poginulu Josipu koja je dobila osamnaest prostrijelnih rana i njenu preživjelu sestru Snježanu.

Za njima je išao sav krvav Vlado Dumbović, tadašnji Josipin dečko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četnici su ih dočekali u zasjedi kad su automobilom dolazili u selo i otvorili vatru. U auto je ispucano više od šezdeset metaka, a pucali su sve dok su se čuli glasovi u autu.

Kad su mislili da su mrtvi, četnici su se povukli. Josipa je poginula, a Snježana i Vlado su živi.

Petrinjsko Gradsko vijeće prošle je godine donijelo odluku da se 5. srpanj proglasi Spomendanom Josipe Kožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.