Snimaju se završne igrane scene HRT-ova serijala ”Rat prije rata”

Foto: fah

Snimanje završnih igranih scena ”Rata prije rata”, igrano-dokumentarnog serijala o raspadu Jugoslavije, Intermedia grupe producenta i autora Miljenka Manjkasa za HRT, počelo je u utorak navečer u zagrebačkoj Tkalčićevoj ulici u tunelu u kojem je bilo jedno od zapovjednih mjesta operacija Hrvatske vojske tijekom Domovinskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Planirani serijal od deset epizoda od po pedesetak minuta obrađuje raspad Jugoslavije što je, kako su istaknuli autori, bio najdramatičniji događaj u Europi nakon Drugog svjetskog rata, okončan agresijom Srbije na Hrvatsku i BiH. No, tom je ratu, kažu, prethodio obavještajno-politički rat koji je trajao čitavo desetljeće, a počeo je odmah nakon Titove smrti.

Stoga, ističu autori, namjera serije je rasvjetljavanje brojnih političkih, obavještajnih procesa i događaja koji su zbog agresiju na Hrvatski ostali nedovoljno poznati široj javnosti.

Primjerice, u seriji će pokušati rasvijetliti kako je vođen tajni rat Udbe i KOS-a od smrti Tita do raspada Jugoslavije, tko je i zašto stvorio Slobodana Miloševića, tko su bili suradnici tajnih službi iz najbližeg kruga Franje Tuđmana te kako je Franjo Tuđman još daleke 1977. putovao Europom s lažnom putovnicom i pripremao se za, kako navode, postitovsko razdoblje i hrvatsku pomirbu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, kao događaje koje će se obrađivati u seriji autori navode i okolnosti razoružavanja hrvatske teritorijalne obrane, kako su propala tri vojna udara u Hrvatskoj, tko je bila hrvatska peta kolona te tko je i kako naoružavao pobunjene Srbe u Hrvatskoj i kako je Tuđman demobilizirao srpsku vojsku.

Kronološki, ”Rat prije rata” u deset epizoda pokriva događaje od kolovoza 1977, kada je Franjo Tuđman putovao Europu s lažnom putovnicom do zaključno uhićenja generala JNA Milana Aksentijevića u rujnu 1991. odnosno proboja za Vukovar u listopadu 1991.

Autor i producent serijala Miljenko Manjkas rekao je da je ovog tjedna počelo snimanje završnih igranih scena među kojima su i uhićenje Aksentijevića i uskoro snimanje igranih scena o proboju za Vukovar. U svakoj će epizodi biti oko deset minuta igranih scena a ostatak će biti dokumentarni dijelovi vezani za određene teme koji će snimati i tijekom iduće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebna zanimljivost serijala su brojne poznate povijesne ličnosti koje će gledatelji HRT-a imati prilike vidjeti, pa tako Dražen Kuhn glumi prvog hrvatskog predsjednika, Željko Königsknecht Slobodana Miloševića, Zijad Gračić glumi predsjednika predsjedništva Jugoslavije Borisava Jovića, Stojan Matavulj Veljka Kadijevića, Ivicu Račana Dinko Čutura, Slaven Knezović Blagoja Adžića, Vinko Kraljević Josipa Perkovića, Josipa Boljkovca Žarko Potočnjak, Ranko Zidarić Jovana Raškovića. Tu su i Goran Grgić koji glumi Milana Aksijentijevića, Boris Svrtan i drugi.

”Jako smo zadovoljni odabirom glumaca i načinom na koji su odigrali svoje uloge, imali smo fenomenalan casting i gledatelji Hrvatske radiotelevizije moći će ju vidjeti u jesen iduće godine”, rekao je Manjkas koji je ujedno redatelj i scenarist.

Redatelji serijala su Silvio Jesenković i Miljenko Manjkas, a urednik je Vladimir Brnardić, rukovoditelj HRT-ova odjela Dokumentarna produkcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.