Srećko Puntarić – Felix: Kad ostanem bez inspiracije, uzimam pribor za crtanje, svoj ruksak i odlazim u prirodu

narod.hr

Srećko Puntarić, istaknuti hrvatski karikaturist koji godinama svojim Felixom uveseljava čitatelje britkim, ali ne i uvredljivim komentarima društvene svakodnevice otvorio je svoju izložbu karikatura “Felix u gostima” u Maloj dvorani Galerije Prica u Pučkom otvorenom učilištu Samobor koja će potrajati do 17. travnja 2016. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tom prigodom Srećko Puntarić je istaknuo za naš portal kako je karikatura u kreativnom smislu najslobodniji medij, međutim u današnje vrijeme počela se zloupotrebljavati.

Narod.hr: Od kada crtate? Gdje ste prvo počeo objavljivati?

Crtam od davnih dana, od 60-ih godina prošlog stoljeća. Prve karikature objavljene su u humorističnom časopisu Kerempuh 1975.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
1139389903_5_30_photo
Foto: GK/Srećko Puntarić

Narod.hr: Istaknuli ste u svom intervjuu za Večernji.hr da ste izabrali karikaturu baš zato što vam se činila najslobodnijim medijem – smatrate li i danas da je karikatura najslobodniji medij?

Karikatura je u kreativnom smislu najslobodniji medij, međutim u današnje vrijeme počela se zloupotrebljavati.

Narod.hr: Koliko dugo već objavljuju Večernji list i Glas koncila Vašeg Felixa?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Večernjem listu sam od proljeća 1995. A u Glasu koncila od jeseni 2002.

Narod.hr: Osvojili ste više od tridesetak nagrada i priznanja – koje vam je najdraže i zašto?

Dvije nagrade ističem:
Prva nagrada u Turskoj 1986.
Grand Prix u Belgiji – Knokke Heist

Tada su to bila dva vrlo značajna međunarodna festivala karikature.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narod.hr: Je li se netko od osoba koje ste karikirali naljutila?

Ne crtam osobe s imenom i prezimenom niti radim portret karikature. Također, ne volim karikature “na prvu loptu”, već nastojim da budu višeslojne. Vjerojatno se netko i naljutio ali ja nisam imao tu informaciju.

Narod.hr: Kako obično reagiraju osobe koje karikirate?

Kako reagiraju ne znam, ali bio bi uspjeh ako potakne nešto pozitivno u osobi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narod.hr: Koja vam je ovo u Samoboru izložba po redu?

Nisam točno siguran, negdje između 60. i 70.

Narod.hr: Može li se živjeti od karikature?

U Hrvatskoj na svaki milijun stanovnika dolazi oko jedan profesionalni karikaturist. Znači od karikature živimo otprilike nas četvorica.

Narod.hr: Također, jednom ste istaknuli kako vam je humor najvažniji jer preko njega pokušavam naći istinu – dogodi li vam se nekada da ste bez inspiracije? Što vam tad pomaže?

U dnevnom ritmu crtanja to se događa jer pritišću rokovi. Tada uzimam pribor za crtanje, svoj ruksak i odlazim u prirodu. To me pročišćuje i pozitivno utječe na kreativnost.

Zagreb, 19.5.2015. - Sreæko Puntariæ, istaknuti hrvatski karikaturist koji godinama svojim Felixom uveseljava èitatelje britkim, ali ne i uvredljivim komentarima društvene svakodnevice, proslavit æe 40 godina rada izložbom "Felix u gostima", koja se otvara u utorak u Nacionalnoj i sveuèilišnoj knjižnici (NSK). Na arhivskoj fotografiji od 28.01.2012. godine Sreæko Puntariæ. foto HINA / Denis CERIÆ / mm

Srećko Puntarić (Zagreb, 1952.) sudjelovao je na gotovo svim skupnim svjetskim izložbama i festivalirma karikatura, osvojivši tridesetak nagrada i priznanja. Imao je nekoliko samostalnih izložbi u inozemstvu te njih dvadesetak diljem Hrvatske. Objavio je tridesetak knjiga karikatura, te 1994. otvorio u Zagrebu galeriju za humor i karikaturu “Felix Fun Factory” koja djeluje do 2012. Uz domaće časopise, objavljivao je u švicarskom “Nebelspalteru” i njemačkom “Eulenspiegelu”.

Prošle godine je proslavio 40 godina rada izložbom “Felix u gostima” u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.