Srećko Puntarić – Felix: Kad ostanem bez inspiracije, uzimam pribor za crtanje, svoj ruksak i odlazim u prirodu

narod.hr

Srećko Puntarić, istaknuti hrvatski karikaturist koji godinama svojim Felixom uveseljava čitatelje britkim, ali ne i uvredljivim komentarima društvene svakodnevice otvorio je svoju izložbu karikatura “Felix u gostima” u Maloj dvorani Galerije Prica u Pučkom otvorenom učilištu Samobor koja će potrajati do 17. travnja 2016. godine.

Tom prigodom Srećko Puntarić je istaknuo za naš portal kako je karikatura u kreativnom smislu najslobodniji medij, međutim u današnje vrijeme počela se zloupotrebljavati.

Narod.hr: Od kada crtate? Gdje ste prvo počeo objavljivati?

Crtam od davnih dana, od 60-ih godina prošlog stoljeća. Prve karikature objavljene su u humorističnom časopisu Kerempuh 1975.

1139389903_5_30_photo
Foto: GK/Srećko Puntarić

Narod.hr: Istaknuli ste u svom intervjuu za Večernji.hr da ste izabrali karikaturu baš zato što vam se činila najslobodnijim medijem – smatrate li i danas da je karikatura najslobodniji medij?

Karikatura je u kreativnom smislu najslobodniji medij, međutim u današnje vrijeme počela se zloupotrebljavati.

Narod.hr: Koliko dugo već objavljuju Večernji list i Glas koncila Vašeg Felixa?

U Večernjem listu sam od proljeća 1995. A u Glasu koncila od jeseni 2002.

Narod.hr: Osvojili ste više od tridesetak nagrada i priznanja – koje vam je najdraže i zašto?

Dvije nagrade ističem:
Prva nagrada u Turskoj 1986.
Grand Prix u Belgiji – Knokke Heist

Tada su to bila dva vrlo značajna međunarodna festivala karikature.

Narod.hr: Je li se netko od osoba koje ste karikirali naljutila?

Ne crtam osobe s imenom i prezimenom niti radim portret karikature. Također, ne volim karikature “na prvu loptu”, već nastojim da budu višeslojne. Vjerojatno se netko i naljutio ali ja nisam imao tu informaciju.

Narod.hr: Kako obično reagiraju osobe koje karikirate?

Kako reagiraju ne znam, ali bio bi uspjeh ako potakne nešto pozitivno u osobi.

Narod.hr: Koja vam je ovo u Samoboru izložba po redu?

Nisam točno siguran, negdje između 60. i 70.

Narod.hr: Može li se živjeti od karikature?

U Hrvatskoj na svaki milijun stanovnika dolazi oko jedan profesionalni karikaturist. Znači od karikature živimo otprilike nas četvorica.

Narod.hr: Također, jednom ste istaknuli kako vam je humor najvažniji jer preko njega pokušavam naći istinu – dogodi li vam se nekada da ste bez inspiracije? Što vam tad pomaže?

U dnevnom ritmu crtanja to se događa jer pritišću rokovi. Tada uzimam pribor za crtanje, svoj ruksak i odlazim u prirodu. To me pročišćuje i pozitivno utječe na kreativnost.

Zagreb, 19.5.2015. - Sreæko Puntariæ, istaknuti hrvatski karikaturist koji godinama svojim Felixom uveseljava èitatelje britkim, ali ne i uvredljivim komentarima društvene svakodnevice, proslavit æe 40 godina rada izložbom "Felix u gostima", koja se otvara u utorak u Nacionalnoj i sveuèilišnoj knjižnici (NSK). Na arhivskoj fotografiji od 28.01.2012. godine Sreæko Puntariæ. foto HINA / Denis CERIÆ / mm

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Srećko Puntarić (Zagreb, 1952.) sudjelovao je na gotovo svim skupnim svjetskim izložbama i festivalirma karikatura, osvojivši tridesetak nagrada i priznanja. Imao je nekoliko samostalnih izložbi u inozemstvu te njih dvadesetak diljem Hrvatske. Objavio je tridesetak knjiga karikatura, te 1994. otvorio u Zagrebu galeriju za humor i karikaturu “Felix Fun Factory” koja djeluje do 2012. Uz domaće časopise, objavljivao je u švicarskom “Nebelspalteru” i njemačkom “Eulenspiegelu”.

Prošle godine je proslavio 40 godina rada izložbom “Felix u gostima” u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK).

Izvor: narod.hr
Photo: narod.hr