Što je Misa posvete ulja, koja se slavi jednom godišnje?

Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Na Veliki četvrtak slavi se misa Posvete ulja u svakoj biskupiji.

Ta misa slavi se samo jedanput godišnje i to upravo na današnji dan, obično u stolnoj crkvi biskupije. Svećenici biskupu obnavljaju svoja obećanja. Biskup posveti ulja: svete krizme (s kojima se potvrđuju krizmanici i djeca pomazuju na krštenju te svećenici prilikom ređenja) i bolesničko ulje (s kojim se pomazuju bolesnici kad im se dijeli sakrament bolesničkog pomazanja).

Crkva vjeruje da pomazanici krštenici, krizmanici i svećenici u zajedništvu s biskupom imaju Kristov miomiris. Tijekom posvete ulja biskup u ulje simbolično „udahnjuje svoj dah“, sjećajući nas da je u svakom pomazanju na djelu stvaralački Božji čin.

Sama liturgija je svečana i odiše nebeskim dahom, a često zna trajati i do dva sata. Miomiris tamjana, pjesma, svečana liturgija, molitve biskupa, obred posvete ulja,brojni svećenici i vjernici čine ovu misu jedinstvenom u liturgijskom kalendaru.

Navečer se u svim crkvama slavi Misa Večere Gospodnje u spomen na Isusovu večeru s apostolima i ustanovljenje euharistije. Od ovog misnog slavlja nema svetih misa niti na Veliki petak niti na Veliku subotu do svečanog obreda Vazmenog bdijenja na uskrsnu noć koji bi trebalo obaviti ne prije 21 sat u subotu navečer niti kasnije od 6 sati na Uskrs.

Kako izgleda obred svečane mise posvete ulja možete vidjeti ovdje

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr